Antena 3 Actualitate Foştii şefi ai Academiei de Poliţie au primit câte 3 ani de închisoare, în dosarul şantajării Emiliei Șercan

Foştii şefi ai Academiei de Poliţie au primit câte 3 ani de închisoare, în dosarul şantajării Emiliei Șercan

de Georgiana Adam    |    24 Mai 2021   •   12:21
Foştii şefi ai Academiei de Poliţie au primit câte 3 ani de închisoare, în dosarul şantajării Emiliei Șercan

Foştii şefi ai Academiei de Poliţie au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii în dosarul şantajării ziaristei Emilia Șercan. 

Decizia instanţei nu este definitivă, însă este o lovitură cruntă pentru Academia de Poliţie. 

Curtea de Apel Bucureşti a decis luni ca Adrian Iacob, fostul rector al Academiei de Poliţie, şi Mihail Marcoci, fostul pro-rector al Academiei de Poliţie, să primească câte 3 ani de închisoare cu suspendare şi să presteze câte 120 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Emilia Şercan trebuie să primească despăgubiri în valoare de 80.000 de lei

Totodată, Emilia Şercan trebuie să primească despăgubiri, daune morale în valoare de 80.000 de lei.

Decizia nu este una definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Este vorba de cazul în care jurnalista a fost ameninţată prin mesaje de o persoană pusă practic de cei doi, pentru ca aceasta să fie cumva intimidată şi să oprească investigaţiile despre plagiatele din cadrul Academiei de Poliţie.

Cel care a făcut mesajul de ameninţare a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei

La acel moment, jurnalista a făcut public cazul şi a făcut plângeri. Astfel, s-a aflat că Adrian Iacob şi Iulian Marcoci ar fi pus pe un subaltern din Academia de Poliţie să formuleze acel mesaj de ameninţare către Şercan.

În cazul celui care ar fi formulat mesajul, procurorii DNA ar fi disjuns cauza, pentru că acesta a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Dosarul şantajării jurnalistei Emilia Șercan

În decembrie 2019, DNA i-a trimis în judecată pe Adrian Iacob, la data faptei chestor de poliţie şi rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", şi Petrică Mihail Marcoci, la data faptei comisar şef de poliţie şi prorector al Academiei, fiecare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la şantaj.

Conform procurorilor anticorupţie, la sfârşitul lunii martie - începutul lunii aprilie 2019, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci l-au determinat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu, subinspector în cadrul Academiei de Poliţie, să transmită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

Concret, arată anchetatorii, Iacob şi Marcoci i-ar fi cerut lui Gheorghe Adrian Bărbulescu, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, precum şi de recunoştinţa acestuia pentru că după absolvire fusese menţinut în cadrul Academiei, să achiziţioneze mai multe aparate de telefon second hand şi cartele preplătite pentru a transmite mesaje de ameninţare persoanei vătămate.

Într-un dosar separat, poliţistul Gheorghe Adrian Bărbulescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Decizia a fost luată după ce poliţistul şi-a recunoscut vinovăţia şi a încheiat un acord cu DNA.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close