Antena 3 CNN Actualitate Frans Timmermans, afirmații dure despre statul de drept în România: Avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar

Frans Timmermans, afirmații dure despre statul de drept în România: Avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar

Frans Timmermans, afirmații dure despre statul de drept în România: Avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar
03 Apr 2019   •   13:15

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a făcut o serie de afirmații dure cu privire la statul de drept în România.

„Aș vrea să avertizez România, Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse și condamnări pentru corupție. Am avut mai multe convorbiri și întâlniri cu doamna prim-ministru pe acest subiect. Am reînceput discuțiile tehnice pe mecanismul de cooperare și verificare și am cerut rezultate cât mai urgente. Le-am arătat foarte clar că a vorbi de dragul vorbei nu este suficient, că avem nevoie de acțiuni concrete din partea României și acestea trebuie să apară cât mai curând”, a declarat Timmermans. 

„Discuțiile tehnice acoperă toate subiectele, recomandările din MCV, ordonanțele de urgență, transpunerea directivei privind drepturile victimelor și directiva privind prezumtia de nevinovăție, precum și Secția specială de urmărire a magistraților. Am reușit să reîncepem discuția la nivel tehnic și dialogul dintre România și Comisie, însă, din păcate, nu am reușit să tragem concluzia că România se află pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci Comisia va trebui să facă ceva concret”. 

„Și acum vreau să vă vorbesc de ultima inițiativă a cetățenilor europeni privind respectarea statului de drept în UE, care cere Comisiei, printre altele, să adopte legislația generală care să permită verificarea obiectivă a aplicării dispozițiilor naționale privind statul de drept pentru a consolida încrederea reciprocă între statele membre și pentru a facilita implementarea dispozițiilor articolului 7 din Tratat privind posibila încălcare a valorilor UE. Comisia are competența de a propune acte legislative în aceste domenii, deci am hotărât să înregistrăm pe deplin această inițiativă a cetățenilor. Decizia noastră de a o înregistra nu poate să afecteze poziția Comisiei cu privire la conținutul ei”: 

Frans Timmermans a precizat că Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, este candidata preferată de Parlamentul European pentru a ocupa postul de procuror-șef european.

„Comisia a fost cât se poate de clară de mai multe ori. Doamna Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror european. Am avut ocazia să lucrez cu doamna Kovesi timp de mai mulți ani. Știu că e o juristă de foarte bună calitate, pe care o admir pentru curajul său, iar în ceea ce privește Comisia, este foarte important ca ea să poată să-și prezinte candidatura, astfel încât insituțiile europene să poată lua o decizie cunoscând foarte bine situația candidaților. Ne-am exprimat foarte clar această poziție și în discuțiile cu autoritățile române”, a spus Timmermans. 

 

×
Subiecte în articol: Frans Timmermans
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close