Antena 3 CNN Actualitate Frans Timmermans: ”Ridicăm MCV-ul în 2019, cu condiția ca România să continue progresele în domeniu”

Frans Timmermans: ”Ridicăm MCV-ul în 2019, cu condiția ca România să continue progresele în domeniu”

Frans Timmermans: ”Ridicăm MCV-ul în 2019, cu condiția ca România să continue progresele în domeniu”
01 Mar 2018   •   16:08

Update: Frans Timmermans a susţinut că România a realizat multe progrese în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de justiţie şi prevede ridicarea MCV-ului în 2019,cu condiţia ca ţara noastră să continue progresele în domeniu. Timmermans a afirmă, de asemenea, că începând de astăzi, va exista o comunicare permanentă cu cei doi şefi ai camerelor, dar şi cu membrii comisiilor din Parlament. 

"S-au realizat multe în ultimii 20 de ani în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de justiţie. S-au realizat multe în ultimii 7 ani, în ultimii 11 ani de când România s-a alăturat UE. MCV-ul în vigoare e ca şi cum alergăm la un maraton şi alergăm pe ultimii 100 de metri. Mesajul meu e alergaţi, dar nu în direcţia greşită. Mai sunt câteva prevederi. Nu staţi locului şi, pentru numele lui Dumnezeu, nu alergaţi în direcţia greşită. Am discutat de finalizarea MCV la finalul lui 2019.”, a spus Frans Timmermans.

Întrebat de jurnaliști dacă a citit raportul lui Tudorel Toader în ceea ce privește revocarea Laurei Codruța Kovesi, Timmermans a spus că nu este el în măsură să spună dacă ceva e greșit sau nu, însă e de părere că nu Ministerul Justiției ar trebui să se ocupe de această problemă.

”Vă dau un răspuns cu multă grijă pentru că vreau să înțelegeți exact. Am fost informat și am văzut raportul, dar eu nu sunt un judecător al acestuei chestiuni, nu vreau să fiu el ce care spune că ceva e greșit sau nu. Dacă totuși, din principiu, dacă există acuzații în privința unui magistrat, ar trebui să existe o structură în interiorul sistemului judiciar care s cerceteze acea problemă. Nu cred că ministerul Justiției ar trebui să facă acest lucru, sau alt politician.”, a mai afirmat Timmermans.

În opinia sa, cel mai important este ca toţi cei implicaţi să lucreze împreună, nu unul împotriva celuilalt.

"Am convenit cu presedintii Camerelor, cu premierul că vom intensifica contactele, voi fi la dispozitia lor zi de zi, dacă e nevoie. E foarte important să fim în legătura şi cu Parlamentul. Se pare că sunt nişte oameni care au spus că Comisia Europeană nu a înţeles foarte bine. Ei bine, de acum nimeni nu va mai avea o astfel de scuză, pentru că vom lucra în mod direct", a declarat Timmermans.

 Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat joi că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. 

"România este gata de Schengen", a spus Timmermans.

rans Timmermans, consideră că "poliţia magistraturii" în România trebuie făcută de către magistraţi. 

Timmermans, aflat joi în vizită în România, a fost întrebat într-o conferinţă de presă despre raportul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, 

"Aşa cum am spus deja şi interlocutorilor din Parlament, premierului, ministrului Justiţiei, eu cred cu fermitate că această poliţie a magistraturii trebuie făcută de magistraţi. (...) Toţi oamenii sunt păcătoşi, mai şi greşim. Nu ar trebui să fie cei din Guvern sau alţii, ci cei din sistem", a afirmat Timmermans într-o conferinţă de presă. 

El a precizat că a văzut raportul întocmit de ministrul Justiţiei în acest caz.

Știrea inițială: Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, efectuează, joi, o vizită în România în contextul evaluărilor pe care le face Comisia Europeană cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei.

În opinia sa, România a făcut în ultimii ani paşi importanţi în domeniu. Cu toate acestea, Frans Timmermans a subliniat că, chiar dacă există un angajament ferm de a finaliza MCV în mandatul actualei Comisii Europene, acest obiectiv va putea fi realizat numai după îndeplinirea integrală a tuturor condiţionalităţilor aferente.

Totuși, întâmplător sau nu, la întâlnirea lui Timmermans cu partenerii români din justiție participă doar procurori:

×
Subiecte în articol: Frans Timmermans Sabina Iosub Esential
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close