Antena 3 CNN Actualitate Germania scoate din Codul Penal un articol invocat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan

Germania scoate din Codul Penal un articol invocat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan

Germania scoate din Codul Penal un articol invocat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
06 Oct 2016   •   22:01

Coaliţia guvernamentală a cancelarului german Angela Merkel a convenit joi să elimine din codul penal articolul pe care preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a invocat pentru a-l da în judecată pe comicul german care l-a ofensat într-o poezie satirică recitată la postul public de televiziune ZDF, scrie EFE.

Respectivul articol prevede posibilitatea declanşării urmăririi penale pentru injurii adresate unui şef de stat străin. Anunţul privind decizia de eliminare a acestui articol din codul penal survine la două zile după ce justiţia germană a clasat dosarul deschis în urma plângerii preşedintelui turc, instanţa germană apreciind că recitarea poemului s-a încadrat în limitele libertăţii de exprimare.

Poemul, în care comicul german Jan Boehmermann îl prezintă pe preşedintele Erdogan drept pedofil şi zoofil, a fost difuzat de postul public de televiziune ZDF prima dată pe 31 martie, la o emisiune satirică, şi din nou pe 2 aprilie, eveniment ce a provocat proteste vehemente din partea Ankarei, care decis să-l acţioneze pe comic în judecată.

Şi cancelarul Merkel a fost pusă atunci într-o situaţie delicată, întrucât, conform legii germane, pentru ca acel dosar să ajungă în instanţă a fost nevoie de acordul guvernului de la Berlin, acord care în cele din urmă a fost dat.

×
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close