Antena 3 CNN Actualitate Gripa aviară din Vrancea, infirmată. Papagalii morţi în Focşani aveau doar pseudo-pestă aviară

Gripa aviară din Vrancea, infirmată. Papagalii morţi în Focşani aveau doar pseudo-pestă aviară

Gripa aviară din Vrancea, infirmată. Papagalii morţi în Focşani aveau doar pseudo-pestă aviară
Sursa foto: Zvon fals de gripa aviara
21 Ian 2009   •   16:47

După ce a fost anunţată o posibilă suspiciune de gripă aviară la Focşani, oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) infirmă acest lucru şi spun că în judeţul Vrancea nu există gripa aviară, conform unui comunicat al Autorităţii remis către Antena3.ro.
ANSVSA spune că Laboratorul Naţional de Referinţă pentru gripa aviară şi boala de Newcastle a confirmat diagnosticul de boală de Newcastle, cunoscută şi sub numele de pseudopestă aviară, pentru probele provenite de la şase cadavre de papagali nimfă, care se aflau în proprietatea lui Gelu Enache, domiciliat în localitatea Focşani, judeţul Vrancea.
Din ancheta epidemiologică a rezultat că cele 16 păsări de colivie, dintre care 13 papagali nimfă, 7 pui şi 6 adulţi, dar şi 3 peruşi erau crescute în apartament.
În urmă cu trei săptămâni au început să apară cazuri de îmbolnăvire la cei 7 pui de papagal care, ulterior au murit. Investigaţiile de laborator efectuate la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea şi la Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală au confirmat boala de Newcastle.
Autoritatea sanitară veterinară competentă teritorial a instituit măsuri în conformitate cu legislaţia europeană specifică, pe o rază de 10 km. Boala a fost notificată la Comisia Europeană şi la Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală.
Comunicatul mai arată că boala de Newcastle, cunoscută şi sub denumirea de pseudopesta aviară, este o boală infecţioasă virală care afectează galinaceele. Clinic şi anatomopatologic se aseamănă cu gripa aviară, atât influenţa aviară, cât şi pesta aviară, de aceea se mai şi numeşte pseudopestă. Oficialii mai spun că diagnosticul diferenţial între cele două boli se realizează prin teste de laborator.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: gripa aviara
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close