Antena 3 CNN Actualitate Medicii de familie cer demiterea lui Virgil Guran, consilierului premierului, care le-a transmis că "la război, militarii mai şi mor"

Medicii de familie cer demiterea lui Virgil Guran, consilierului premierului, care le-a transmis că "la război, militarii mai şi mor"

Declaraţia făcută duminică, la Antena 3, de Virgil Guran, consilier pentru ordine publică și siguranța cetățeanului la Cancelaria premierului Orban, i-a consternat pe medicii de familie. Societatea Naţională de Medicina Familiei a cerut demiterea urgentă a consilierului şi a precizat că aşteaptă din partea acestuia "scuze publice adresate corpului medical".

Medicii de familie cer demiterea lui Virgil Guran, consilierului premierului, care le-a transmis că "la război, militarii mai şi mor"
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    12 Oct 2020   •   13:29

"Declaraţia lui Virgil Guran, reprezentant al Executivului, este cinică şi iresponsabilă, militarii merg la război înarmaţi, nu ca medicii de familie, cu mâinile goale. Lipsa de respect pentru medici şi lipsa de empatie faţă de pacienţi îl descalifică pentru orice funcţie publică. Sperând că declaraţia acestui consilier este o părere personală şi nu reprezintă poziţia Guvernului român, SNMF cere urgent demiterea sa”, se spune în comunicatul Societăţii Naţională de Medicina Familiei.

Scandalul a izbucnit după ce, duminică, la Antena 3, Guran a incercat să găsească o justificare unei măsuri controversate propuse de ministrul Nelu Tătaru: anume, ca medicii de familie să monitorizeze, la domiciliu, pacienţii testaţi pozitiv la coronavirus şi care sunt asimptomatici.

Consilierul premierul a apelat la exemplul Italiei şi Spaniei, ţări grav afectate de pandemie, şi unde riscul ca medicii să contracteze infecţia cu COVID-19 este foarte mare.

"Să ne uităm la Italia, Spania. Sunt foarte mulţi medici care s-au infectat. Ce să facem? E ca la militari, îi trimiţi la război, mai mor unii dintre ei, din păcate", a spus Guran.

Medicii de familie au respins deja propunerea ministrului Tătaru pe motiv că nu au posibilitatea de a controla propagarea infecţiei, în absenţa echipamentelor de protecţie adecvate şi a maşinilor dezinfectate, iar declaraţia lui Virgil Guran a înrăutăţit lucrurile. 

"Practic aşteptăm din partea Guvernului măsuri de protecţie prin care tot personalul medical să fie protejat la maximum, pentru a evita tragediile (...) Nu putem accepta resemnarea că trimitem medicii la război cu mâinile goale. Ideea mi-a zburat către filmul Stalingrad, unde soldaţii erau trimişi câte trei cu o puşcă", a declarat la Antena 3 Iulian Pope, vicepreşedinte al federaţiei Sanitas.

Virgil Guran s-a mai făcut reparcat prin declaraţii controversate. În luna august, el a afirmat într-o conferință de presă la sediul PNL Dâmbovița că marea majoritate a oamenilor infectați cu coronaviurs nici nu simt că au virusul şi că "o răceală este mai grea de dus" decât coronavirusul. 

×
Subiecte în articol: medici de familie razboi
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close