Antena 3 CNN Actualitate Guvernul a suspendat pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru casele naţionalizate de regimul comunist

Guvernul a suspendat pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru casele naţionalizate de regimul comunist

Guvernul a suspendat pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru casele naţionalizate de regimul comunist
Sursa foto: foto: virtualarad.net
13 Mar 2012   •   16:25

Guvernul a suspendat pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru casele naţionalizate de regimul comunist.

Decizia a fost luată în urma unui audit realizat de Guvern.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu  a sesizat Parchetul pentru modul defectuos în care a fost gestionată activitatea ANRP.

Informaţia a fost confirmată ulterior de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, care a precizat că măsura este necesară pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicării legislaţiei în domeniu şi reprezintă rezultatul unui audit intern, al hotărârii CEDO de rezolvare a problemei restituirilor în maximum 18 luni, termen care se apropie de final, şi al faptului că statul mai deţine puţine acţiuni la Fondul Proprietatea.
   
Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele statului, care incorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea în titluri de plată.

În prezent, statul mai deţine, prin Ministerul Finanţelor, doar 2,69% din acţiunile Fondului Proprietatea, pachet însă blocat la depozitatul central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii. În acelaşi timp, statul mai are un pachet nesemnificativ, reprezentând 0,04% din acţiunile FP.

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul intenţionează să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, invocând lipsa de fonduri.

Conform legii, persoanele îndreptăţite pot opta pentru acordarea despăgubirilor băneşti în cuantum de până la 500.000 de lei, urmând ca pentru diferenţă să primească acţiuni la Fondul Proprietatea.
   
Dacă suma solicitată este de până la 250.000 de lei, plata se face printr-o singură tranşă, iar în caz contrar în douã tranşe, pe o perioadă de doi ani.

Până la finele lunii ianuarie au fost înregistrate la ANRP 25.222 dosare cu cereri de opţiune.
   
Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar din ANRP a emis până la sfârşitul lunii ianuarie 11.354 titluri de conversie, transmise Depozitarului Central pentru înregistrarea în registrul acţionarilor Fondului Proprietatea, valoarea opţiunilor în acţiuni totalizând 13,38 miliarde lei.
   
În privinţa valorificării titlurilor prin acordarea despăgubirilor în numerar,  ANRP a emis 4.452 titluri de plată, în valoare de 616,6 milioane lei.
   
Suma necesară pentru acordarea despăguburilor în numerar persoanelor îndreptăţite, pentru dosarele de opţiune care nu au fost plătite, este de 1,6 miliarde lei.
   
ANRP are pentru anul în curs, la capitolul Despăgubiri civile, un buget de 479,7 milioane lei.





×
Subiecte în articol: regim comunist
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close