Antena 3 CNN Actualitate Guvernul obligă magazinele cu etnobotanice să vândă numai produse omologate

Guvernul obligă magazinele cu etnobotanice să vândă numai produse omologate

Guvernul obligă magazinele cu etnobotanice să vândă numai produse omologate
Sursa foto: Foto: Intact Images
16 Feb 2011   •   21:09

Magazinele cu substanţe şi plante etnobotanice sunt obligate să vândă numai produse omologate de către ministerele de resort, a decis, miercuri, Executivul. De asemenea, în paralel, vor fi intensificate acţiunile de control ale autorităţilor, anunţă agenţia Mediafax.

"Sunt conştient că acest fenomen nu poate fi eliminat peste noapte. Sunt conştient că nu vom ajunge la eradicarea completă a acestui fenomen, pentru că, din nefericire, ceea ce specialiştii ne-au spus este că posibilitatea de multiplicare a acestor etnobotanice este nelimitată, combinaţii nelimitate pot să existe, şi că este foarte greu să găsească o formulă prin care toate aceste substanţe să fie încadrate undeva", a spus Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

De asemenea, prim ministrul a precizat că va organiza, până la sfârşitul săptămânii, o videoconferinţă cu prefecţii. Boc le va cere acestora să raporteze lunar fiecare măsură luată pentru combaterea substanţelor etnobotanice, pentru ca fenomenul să poată fi ţinut sub control.

Premierul a mai spus că Guvernul intenţionează să emită un act normativ pentru combaterea produselor etnobotanice după modelul aplicat de autorităţile poloneze.

Un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii, Internelor şi Agriculturii va reglementa procedura, (prin care magazinele cu substanţe şi plante etnobotanice vor vinde numai produse omologate de către ministerele de resort), iar acţiunile de control vor fi derulate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Magazinele care nu respectă această obligaţie vor fi închise de inspectori.

"Este o procedură prin care se urmăreşte interzicerea tuturor substanţelor periculoase care nu sunt reglementate în prezent de vreo lege. Ca exemplu, un magazin care susţine că vinde îngrăşământ pentru flori va fi obligat să prezinte produsul la Ministerul Agriculturii, iar experţii instituţiei vor analiza produsul şi vor dispune interzicerea comercializării dacă vor constata că produsul are conţinut halucinogen. Dacă se constată că acest îngrăşământ este vândut la pliculeţ, se poate cere să fie ambalat la kilogram", au precizat sursele citate.

Acestea susţin că Guvernul a decis să ia această măsură după ce a constatat că nu poate interzice o substanţă chimică a cărei formulă poate fi modificată uşor prin adăugarea altui element chimic permis de lege.

În urmă cu un an, la 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a interzis comercializarea a 36 de substanţe şi plante etnobotanice asimilate drogurilor. Apariţia acestei ordonanţe nu i-a oprit pe tineri să consume în continuare astfel de substanţe. Sute de tineri au ajuns la spital în stare gravă, după ce au consumat plante etnobotanice pe care le-au procurat fie de la magazine de specializate, fie de pe internet. De asemenea, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În urma acestor întâmplări, medicii şi inspectoratele şcolare au cerut închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

Autorităţi locale din Capitală şi din ţară au interzis deja magazinele de vise. De asemenea, mai multe magazine au fost închise în urma controalelor.

67 de deputaţi PDL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale a depus luni la Parlament o iniţiativă legislativă. Iniţiativa vizează interzicerea utilizării plantelor, substanţelor, preparatelor stupefiante, halucinogene, psihotrope în alte scopuri decât cele pentru care îşi dovedesc utilitatea practică.

Mii de persoane au protestat, luni, la Guvern faţă de comercializarea etnobotanicelor


Peste 2.500 de oameni au ales viaţa, luni, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, la chemarea colegilor de la Radio Zu. Campania cere interzicerea produselor etnobotanice şi atrage atenţia asupra faptului că din ce în ce mai mulţi tineri mor sau ajung în stare gravă din cauza acestor prafuri. Mitingul din faţa sediului Guvernului a durat 4 ore, timp în care pe scenă au urcat cântăreţi, artişti, politicieni sau oameni care au reuşit să iasă din iadul dependenţei de droguri.

Campania făcută de Radio Zu luptă pentru a opri ravagiile pe care le fac plantele etnobotanice în rândul tinerilor. În faţa Guvernului au venit şi rudele tinerilor care au murit din cauza etnobotanicelor. Mulţi spun că au prieteni sau colegi care cumpără etnobotanicele din magazine aflate în apropierea şcolilor şi liceelor.

România este singura ţară europeană în care se vând la liber astfel de substanţe psihotrope. Afacerea este de milioane de euro la nivel naţional şi comercianţii invocă vidul legislativ pentru a obţine profit.

×
Subiecte în articol: etnobotanice guvern control autorităţi
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close