Ambasadorul SUA aruncă bomba în privința vizelor pentru America

de D.G.    |    01 Feb 2016   •   17:46
Ambasadorul SUA aruncă bomba în privința vizelor pentru America Foto: freeimages.com

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat ca nu este optimist cu privire la sansele Romaniei de a deveni parte a programului Visa Waiver in 2016, care permite calatoria in SUA fara viza.

"Potrivit actualei legislatii, sunt mai multi pasi procedurali care trebuie facuti si rata de refuz a cererilor romanilor pentru vize de non-imigranti trebuie sa scada sub un anumit prag", a aratat acesta intr-o intalnire restransa cu unii reprezentanti mass-media, inclusiv Ziare.com.

"Printre pasii ce trebuie facuti, in afara de rata de refuz, toti pasii au fost facuti, e un acord semnat in octombrie anul trecut ce trebuie sa treaca prin Parlamentul roman. Acum e important sa scada rata de refuz. Legea actuala cere ca participantii la Visa Waiver sa nu aiba mai mult de 3% rata de refuz - ultima cifra privind Romania, desi tendinta era in directia potrivita, rata de refuz era tot mult deasupra acestui prag", a explicat ambasadorul.

Ambasada de la Bucuresti isi propune sa explice mai bine romanilor modalitatea de solicitare a vizei, care este costisitoare pentru romani. In acest fel ar putea fi descurajati "intr-un sens pozitiv sa aplice pentru viza cei care este putin probabil ca se califica. Este foarte scump, nu este ieftin sa aplici pentru viza si practic 10% dintre cei care aplica nu numai ca nu obtin viza, dar fac si o investitie financiara" nerambursata.

Klemm a mai aratat ca "Administratia Obama a introdus in Congres o lege privind ridicarea ratei de refuz la 10%, insa acea lege nu a progresat si drept rezultat al actiunilor teroriste din 2015, programul Visa Waiver a atras o atentie mai mare in Congres. Programul este legat si de chestiunea mai larga a imigratiei in SUA, care este un subiect foarte sensibil din punct de vedere politic".

"Imi este foarte dificil sa fiu optimist in privinta perspectivelor legislatiei in actualul congres", a spus acesta.

Parteneri
x close