Antena 3 CNN Actualitate Ambasadorul SUA aruncă bomba în privința vizelor pentru America

Ambasadorul SUA aruncă bomba în privința vizelor pentru America

Ambasadorul SUA aruncă bomba în privința vizelor pentru America
Sursa foto: Foto: freeimages.com
01 Feb 2016   •   17:46

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat ca nu este optimist cu privire la sansele Romaniei de a deveni parte a programului Visa Waiver in 2016, care permite calatoria in SUA fara viza.

"Potrivit actualei legislatii, sunt mai multi pasi procedurali care trebuie facuti si rata de refuz a cererilor romanilor pentru vize de non-imigranti trebuie sa scada sub un anumit prag", a aratat acesta intr-o intalnire restransa cu unii reprezentanti mass-media, inclusiv Ziare.com.

"Printre pasii ce trebuie facuti, in afara de rata de refuz, toti pasii au fost facuti, e un acord semnat in octombrie anul trecut ce trebuie sa treaca prin Parlamentul roman. Acum e important sa scada rata de refuz. Legea actuala cere ca participantii la Visa Waiver sa nu aiba mai mult de 3% rata de refuz - ultima cifra privind Romania, desi tendinta era in directia potrivita, rata de refuz era tot mult deasupra acestui prag", a explicat ambasadorul.

Ambasada de la Bucuresti isi propune sa explice mai bine romanilor modalitatea de solicitare a vizei, care este costisitoare pentru romani. In acest fel ar putea fi descurajati "intr-un sens pozitiv sa aplice pentru viza cei care este putin probabil ca se califica. Este foarte scump, nu este ieftin sa aplici pentru viza si practic 10% dintre cei care aplica nu numai ca nu obtin viza, dar fac si o investitie financiara" nerambursata.

Klemm a mai aratat ca "Administratia Obama a introdus in Congres o lege privind ridicarea ratei de refuz la 10%, insa acea lege nu a progresat si drept rezultat al actiunilor teroriste din 2015, programul Visa Waiver a atras o atentie mai mare in Congres. Programul este legat si de chestiunea mai larga a imigratiei in SUA, care este un subiect foarte sensibil din punct de vedere politic".

"Imi este foarte dificil sa fiu optimist in privinta perspectivelor legislatiei in actualul congres", a spus acesta.

×
Subiecte în articol: Hans Klemm visa waiver
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close