Antena 3 CNN Actualitate Ieftin în nord, dublu în sud. Comercianţii şi intermediarii fac preţurile alimentelor cum vor

Ieftin în nord, dublu în sud. Comercianţii şi intermediarii fac preţurile alimentelor cum vor

Ieftin în nord, dublu în sud. Comercianţii şi intermediarii fac preţurile alimentelor cum vor
Sursa foto: Foto: INTACT Images
21 Ian 2011   •   22:59

Comercianţii şi intermediarii fac preţul după bunul plac. Aceleaşi alimente costă puţin în nord şi dublu în sud. Sau sunt scumpe în vest şi ieftine în est. Carnea de porc, de vită, laptele, brânza sau cartofii au diferenţe de preţ şi de 50 %. Sunt informaţii publicate chiar şi pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii.

S-au tăiat salariile şi pensiile, a crescut taxa pe valoarea adăugată şi totuşi preţurile alimentelor au crescut. În unele judeţe puţin, în unele mult.

În judeţele Hunedoara şi Timiş se vinde cea mai scumpă carne de vită, chiar şi cu 22 de lei kilogramul. Vreţi carne ieftină, vă duceţi la Cluj, unde se vinde cu 7,5  lei.

Carnea de pui e ieftină în Mehedinţi. 4,5 lei kilogramul. În schimb, vasluienii plătesc mai mult decât dublu.

Şi în Tulcea şi Bihor sunt preţuri mari. Brânza proaspătă se vinde cu 18 lei kilogramul. Dar, dacă vreţi să cumpăraţi mai ieftin faceţi un drum până în Teleorman, Suceava sau Satu Mare, unde e cel mult zece lei kilogramul.

În Neamţ se vind cele mai scumpe ouă. Un leu bucata! Vreţi mai ieftine? Coborâţi în Mureş şi Brăila, unde un ou costă 35 de bani.

Sunt ieftini şi cartofii. Dar în Braşov şi Galaţi, 80 de bani kilogramul. Plătiţi însă de aproape patru ori mai mult dacă îi cumpăraţi din Bihor şi Argeş. 

În multe cazuri este vorba şi de un adaos comercial care depăşeşte valoarea de producţie a alimentului.

 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close