Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum arată "Dalai Lama pădurilor", copacul de 83,2 metri, descoperit recent în Tibet

Cum arată "Dalai Lama pădurilor", copacul de 83,2 metri, descoperit recent în Tibet

Un copac de 83,2 metri a fost descoperit recent în comitatul Zayu din regiunea autonomă Tibet, stabilind un nou record pentru cel mai înalt arbore din China, potrivit Academiei Chineze de Ştiinţe (CAS).

Cum arată "Dalai Lama pădurilor", copacul de 83,2 metri, descoperit recent în Tibet
de Dana Musceleanu    |    19 Mai 2022   •   15:58

Copacul din specia Abies ernestii var. salouenensis, cu un diametru care ajunge la 207 cm, a fost găsit într-o zonă vastă a unei păduri virgine de către o echipă de cercetători de la Institutul de Botanică din subordinea CAS, aflaţi într-o expediţie ştiinţifică.

Acesta marchează o nouă descoperire în cadrul celui de-al doilea studiu ştiinţific realizat de China asupra platoului Qinghai-Tibet, a precizat CAS, citat de agenţia Xinhua.

Pădurea care a dat copacul record este răspândită într-o zonă de dealuri şi văi, situată la o altitudine de aproximativ 2.300 de metri, cuprinzând copaci din diverse alte specii, unele rare, dar şi orhidee şi ferigi."O pădure virgină atât de vastă şi de bine conservată poate fi atribuită condiţiilor meteorologice şi geologice locale, precum şi activităţilor umane rare. Populaţiile de copaci şi ecosistemele de aici sunt de mare valoare pentru cercetarea ştiinţifică şi protecţia ecologică", a declarat Guo Ke, conducătorul echipei de cercetare din cadrul Institutului de Botanică.

Înălţimea copacului a depăşit-o pe cea a unui alt arbore, din specia Pinus bhutanica, de 76,8 metri, descoperit recent în comitatul Medog (foto 2), din Tibet, dar şi pe cea a unui Taiwania cryptomerioides de aproximativ 81 până la 82 de metri, găsit în Taiwan, notează Agerpres.

Cel mai înalt copac din lume - 116,07 metri

Până acum, recordul de cel mai înalt copac din lume este deţinut de un Sequoia Hyperion descoperit în 2006 în Redwood Park din California (SUA), potrivit Guinees. Arborele cu o suprafață totală de 502 metri pătrați avea o înălțime de 115,55 metri și o circumferință de 484 centimetri, la momentul descoperirii. În 2019 ajusese însă la 116,07 metri.

Oamenii de știință au estimat că are o vârstă de aproximativ 700-800 de ani, ceea ce este destul de puțin pentru un gen de copaci care trăiesc de câteva mii de ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: Tibet Dalai Lama
Parteneri
Noi reguli pentru chiriaşii români. Amenzi uriaşe!
x close