Antena 3 CNN Actualitate Inedit 34 de ani de la Revoluţie | Imagini exclusive din locul unde au fost executaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu

34 de ani de la Revoluţie | Imagini exclusive din locul unde au fost executaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu

Fostul procuror militar Dan Voinea a făcut o serie de dezvăluiri din fosta unitate militară din Târgoviște, unde au fost executați Nicolae şi Elena Ceaușescu, pe 25 decembrie 1989.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Dec 2023   •   16:43

Sunt 34 de ani de ani de la Revoluția din 1898 și încă foarte multe întrebări fără răspuns. Antena 3 CNN a prezentat imagini din fosta unitate militară din Târgoviște, unde Nicolae şi Elena Ceaușescu și-au petrecut ultimele ore de viață, înainte să fie executați pe 25 decembrie 1989.

Detaliile din ultimele zile de viaţă a soților Ceaușescu au fost dezvăluite de fostul procuror militar Dan Voinea. 

"Am venit cu două elicoptere şi ne-am dus direct în sala în care a avut loc judecata. În acest loc au stat, aici au dormit, însă îi mai scoteau și îi plimbau cu taburile în zonă. Tot timpul au stat sub amenințarea că sunt căutați de teroriști ca să-i execute.

El avea nevoie de regim pentru că era diabetic. Însă nu cred că i-a dat mâncare de regim, așa cum, de fapt, nu i-au făcut nici insulină de care avea absolută nevoie, fiind cu un grad mare de e diabet.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

După părerea mea, un dictator indiferent că e dictator de stânga, că e dictator de dreapta pentru crimele pe care ei și le permit să le facă împotriva unei populații civile, pentru că populația noastră, după o jumătate de secol de dictatură, n-a fost pregătită să-și înfrunte adversarul politic, nu ai altă pedeapsă.

Citeşte şi: "Am rămas cu sechele" | Dezvăluirile cutremurătoare ale şefului plutonului de execuţie al soţilor Ceauşescu

Locul unde au fost executați soții Ceaușescu a devenit muzeu

După părerea mea, ar trebui reintrodusă în codul penal pentru a preveni încercări, pentru faptele grave și în special pentru omor.

Procedura cere ca decesul să se constate de un medic. De fapt, s-au făcut două verificări medicale înainte şi după proces.

La locul execuției, medicul militar a constatat decesul. Ordinul de a fi executați în aceeaşi zi cu procesul a venit de la generalul Stănculescu. 

El este cel care a dirijat și coordonat din punct de vedere tehnic. Decizia a fost a grupului condus de Ion Iliescu, dar în biroul generalului Stănculescu.

Da, este o certitudine. Este o mărturisire făcută nu numai de Petre Roman în memoriile lui, dar și ceilalți, că în biroul generalului Stănculescu și mai exact în toaleta biroului, ca să nu fie auziți, acolo au discutat modalitatea în care îi vor elimina fizic soții Ceaușescu. Şi s-a luat ca hotărâre ca după proces să se treacă la execuție. Am aflat despre această decizie după memoriile lui Petre Roman", a spus fostul procuror militar Dan Voinea. 

Fosta unitate militară din Târgovişte unde au fost împuşcaţi soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu, pe 25 decembrie 1989, a fost inaugurată în septembrie 2013 ca punct muzeal al Complexului Curtea Domnească.

×
Subiecte în articol: soţii Ceasuşescu executați
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close