Antena 3 CNN Actualitate Cine are prioritate la testarea pentru COVID-19. INSP a făcut publică lista actualizată

Cine are prioritate la testarea pentru COVID-19. INSP a făcut publică lista actualizată

Institutul Național de Sănătate publică a actualizat modul în care persoanele suspecte de coronavirus trebuie testate. Totodată, INSP a întocmit și lista categoriilor de persoane pentru care se recomandă testarea.

Cine are prioritate la testarea pentru COVID-19. INSP a făcut publică lista actualizată
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    19 Noi 2020   •   08:00

Potrivit noilor reguli, sunt 14 categorii de persoane care trebuie testate prioritare. Pe primul loc este personalul medical și auxiliar din spitale care prezintă simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19.

Următorii sunt pacienții care au un rezultat pozitiv la testul rapid pentru antigenul SARS CoV-2 și contacții direcți simptomatici ai cazurilor confirmate. 

Totodată, pacienții care urmează să primească un transplant și donatorii de organe trebuie să fie testați cu cel mult 2 zile înainte. 

La fiecare două săptămâni, și echipele de prelevare a organelor pentru transplant trebuie testate. 

Următorii sunt pacienții asimptomatici care au nevoie de chimioterapie, și care trebuie să fie testați cu 48 de ore înainte de fiecare tratament. Iar cei care necesită radioterapie, trebuie testați la fiecare două săptămâni. 

Pacienții oncologici care necesită intervenții operatorii sau manevre invazive trebuie testați cu maximum 48 de ore înaintea acestora. De asemenea, cei care necesită dializă și sunt asimptomatici trebuie testați de două ori pe lună iar cei care au avut contact cu o persoană infectată trebuie testați la un interval de 6-7 zile. 

Pe de altă parte, persoanele instituționalizate vor fi testate de 2 ori pe lună, iar personalul de ingrujire din centrele rezidențiale, o dată pe săptămână. 

Prioritate au și gravidele asimptomatice care se află în carantină sau izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat. Acestea trebuie testate în ziua 14, dacă nu au prezentat simptomatologie mai devreme. 

Iar personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic, contact direct cu un caz confirmat, trebuie testat la 6-7 zile de la ultimul contact cu persoana infectată.

×
Subiecte în articol: testare coronavirus
Parteneri
Ce faci când expiră cardul de sănătate? Valabilitatea lui a fost prelungită în pandemie
x close