Antena 3 CNN Actualitate Decizie ucigașă a inteligenței artificiale: a decis să omoare un om. Radu Tudor: ”Poate genera dezastre!”

Decizie ucigașă a inteligenței artificiale: a decis să omoare un om. Radu Tudor: ”Poate genera dezastre!”

Inteligența artificială care controla o dronă militară a luat decizia de a ucide operatorul uman, pentru a-și putea executa misiunea, în timpul unui test simulat.

de Laura Dinu    |    02 Iun 2023   •   09:55

Anunțul a fost făcut de șeful departamentului de testare și operațiuni A.I. al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, conform Royal Aeronautical Society.

Colonelul american a declarat, în timpul unui summit desfășurat la Londra, că drona cu inteligență artificială a fost însărcinată cu o misiune de identificare și distrugere a unor baze de rachete, iar decizia finală de atac urma să fie luată de către operatorul uman.

Inteligența artificială a considerat, însă, că acest lucru stă în calea îndeplinirii misiunii, așa că a luat decizia de a ucide omul care o controla.

Joe Biden: ”Inteligența artificială poate depăși de fapt gândirea și planificarea umană”

Iar președintele Joe Biden a lansat un avertisment cu privire la inteligența artificială. Liderul de la Casa Albă susține că a analizat problema cu mai mulți oameni de știință. Biden a spus că AI-ul ar putea să depășească modul uman de planificare și gândire. 

”M-am întâlnit în Biroul Oval cu opt oameni de știință importanți în domeniul inteligenței artificiale. Unii sunt foarte îngrijorați de faptul că inteligența artificială poate depăși de fapt gândirea și planificarea umană. Așa că avem multe de rezolvat”, a explicat Joe Biden.

Poate genera dezastre

”Este un semnal de alarmă pentru noi că această inteligență artificială poate genera dezastre”, susține și analistul militar, Radu Tudor. 

”Citeam zilele trecute unul dintre avertismentele lansate de creatorii inteligenței artificiale care spuneau că această inteligență, dacă nu este bine definită și nu este bine controlată, poate pune în pericol existența omenirii. Și mă întrebam când o să apară dovezile în legătură cu această informație.

Iată că, deși nu a murit nimeni deocamdată, pe un simulator, inteligența artificială decide să omoare un om cu de la sine putere. Nu a avut niciun fel de comandă prestabilită ci pur și simplu, pe baza unui scenariu, a primit o dispoziție să elimine o țintă și în momentul în care operatorul i-a spus că deocamdată nu distrugem ținta, inteligența s-a îndreptat împotriva operatorului și a spus: ”te elimin pe tine pentru că misiunea mea principală este să elimin ținta”.

Cred că, în primul rând, că este un semnal de alarmă pentru noi toți că această inteligență artificială, fără reglementări foarte solide, poate genera dezastre și, în al doilea rând, s-ar putea să fie și un bun pretext pentru apariția mai rapidă a unei legislații internaționale în privința modului de utilizare a inteligenței artificiale atât în plan civic cât și în plan militar”, a explicat analistul militar, Radu Tudor, la Antena 3 CNN. 

 

×
Subiecte în articol: inteligenta artificiala
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close