Antena 3 CNN Actualitate Învățatorul din Iași care își teroriza elevii rămâne la catedră până la finalizarea anchetei. Între timp, a mai amenințat o fetiță în fața clasei

Învățatorul din Iași care își teroriza elevii rămâne la catedră până la finalizarea anchetei. Între timp, a mai amenințat o fetiță în fața clasei

Învățătorul din Iași care își teroriza elevii la ore va fi judecat de un Consiliu de Administrație din care și el face parte. În tot acest timp, dascălul va rămâne la catedră până se va finaliza această anchetă.

Învățatorul din Iași care își teroriza elevii rămâne la catedră până la finalizarea anchetei. Între timp, a mai amenințat o fetiță în fața clasei
de Mia Lungu    |    13 Mar 2021   •   08:55

S-a ajuns în această situație după ce Inspectoratul Școlar Județean Iași a cerut școlii Mihai Codreanu cercetarea disciplinară a învățătorului Constantin Șerban. De aici lucrurile se complică, asta pentru că decizia de sancționare va fi luată de către Consiliul de Administrație al unității de învățământ din care face parte chiar cel cercetat.

ISJ a promis inițial că îl a demite pe învățător, după ce au fost făcute publice înregistrări de la orele susținute de acesta în față unor elevi de clasa a II-a. Dar apoi toată procedura s-a lovit de birocrație și termene absurde.

În înregistrările apărute învățătorul este suprins țipând și amenințând copiii, folosind un limbaj nepotrivit. Toate aceste acuze se pare că nu l-au afectat, însă. Unul dintre părinți, mama unei fete abuzate în toamna anului trecut, a povestit că la scurt timp după apariția înregistrărilor, învățătorul a amenințat-o pe fată în fața clasei.

”Având în vedere apariția în mass-media a unor imagini şi înregistrări din timpul desfăşurării unor activități didactice de la Școala Gimnazială "Mihai Codreanu" Iași, din care rezultă un comportament neadecvat al domnlui profesor pentru învăţământul primar, Șerban Constantin, I.S.J. Iași a solicitat conducerii unității de învățământ  să demareze de urgență verificări privind clarificarea aspectelor semnalate.

Din evidențele Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, în anul şcolar 2020-2021 domnul profesor pentru învăţământul primar Șerban Constantin este cadru didactic pensionar, încadrat pe o catedră rezervată  (concediu fără plată ), conform art. 94, alin. 5 din Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar. Conform legislației în vigoare,  Școala Gimnazială "Mihai Codreanu" Iași va numi, în cel mai scurt timp, o Comisie de cercetare disciplinară care va îndeplini procedura de cercetare disciplinară” reacția ISJ Iași.

 ISJ Iași a adus în atenția conducerii școlii faptul că la stabilirea unei eventuale sancţiuni se va avea în vedere faptul că dl profesor a mai fost sancţionat în luna decembrie 2020, cu observaţie scrisă, şi aceasta constituie o circumstanță agravantă a situației nou apărute.

ISJ Iași a solicitat unității de învățământ – cea care prin decizie internă a făcut angajarea pe o perioadă determinată a domnului profesor – să analizeze şi să ia toate măsurile care se impun, până la încetarea contractului individual de muncă.
ISJ Iași nu tolerează nicio formă de abuz psihic sau fizic orientat împotriva elevilor, nicio atitudine neconformă cu statutul de cadru didactic, acestea constituie derapaje grave care afectează calitatea relațiilor educaționale și a climatului din clasa de elevi.

Un învăţător de la Şcoala Gimnazială Mihai Codreanu din Iaşi este acuzat de părinţi că ţipă fără motiv la copii şi că îi terorizează la ore.

Una dintre mame, nemulţumită că după o sesizare făcută toamna trecută, cadrul didactic predă încă la clasă, a pus în geanta fetiţei un dispozitiv de înregistrare şi a prezentat public atmosfera dintr-o oră de curs. Inspectoratul Şcolar a solicitat şcolii verificări şi sancţiuni drastic iar Poliţia face cercetări pentru purtare abuzivă.

Înregistrări audio de la lecțiile ținute de învățătorul Constantin Șerban unor elevi de clasa a II-a:  "Briana, te ia mama dracului… Briana, treci mai departe…(POC! – zgomot de lovitură). Unde te uiți!… Tare! (… ) Briana, de la început! Altă leneșă. Citește de la început!!! (plânset de copil)".

"Lucrează Rodica, că vin și te iau de niții ăia!" De ce să mă iau eu de el, mă, uitați-vă și voi dacă ăsta e copil. Ce să-i fac lu ăsta, chiar dacă-l iau de urechi (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu'… Nu știe maică-ta că-mi mănânci sufletul aicea”. "Vocabularul deasupra! Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi!". 

Înregistrările audio au fost realizate într-o singură zi, când unul dintre părinți a reușit să strecoare un dispozitiv în ghiozdanul copilului său.

Pe parcursul celor patru ore, Șerban țipă  la copii, cu mici întreruperi în care își trage sufletul. Părinții spun că unii copii au fost loviți, iar pe înregistrări se aud pocnete și izbituri. Învățătorul se bucură de protecție politică: este consilier județean PNL și chiar dacă are 69 de ani, i s-a prelungit în  mai multe rânduri dreptul de a preda.

×
Subiecte în articol: invatator elevii catedră teroriza amenintat
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close