Antena 3 CNN Actualitate O nouă materie în liceele din România. Senatul a decis! Diana Șoșoacă și Claudiu Târziu nu sunt de acord

O nouă materie în liceele din România. Senatul a decis! Diana Șoșoacă și Claudiu Târziu nu sunt de acord

În calitate de for decizional, plenul Senatului a adoptat, cu 107 voturi "pentru", 13 "contra" şi o abţinere, proiectul privind introducerea materiei "Istoria Evreilor. Holocaustul" în planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional.

O nouă materie în liceele din România. Senatul a decis! Diana Șoșoacă și Claudiu Târziu nu sunt de acord
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    16 Noi 2021   •   09:13

Proiectul a fost iniţiat de deputatul Silviu Vexler, care a declarat că trecutul trebuie să fie un fundament pentru viitor, iar "educaţia este absolut necesară pentru construirea unei societăți democratice".

"Prin același proiect, mai departe de componenta strict tehnică-educațională, se onorează memoria celui care a fost Constantin Caragea, un diplomat român care în perioada Holocaustului (...) a reușit să salveze peste 30.000 de evrei, fiind recunoscut ca atare", a precizat Vexler.

Materialele didactice vor fi realizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu institutul Elie Wiesel.

Claudiu Târziu și Diana Șoșoacă nu sunt de acord

Senatorul Claudiu Târziu a declarat că nu înțelege motivul pentru care acest proiect legislativ a trecut urgent prin comisii și prin plen. 

"Acest proiect legislativ a fost trecut urgent prin comisii şi prin plen. Unde ne grăbim şi de ce această lege? (...). Cele câte mii de evrei din România sunt puşi în pericol de majoritatea românească antisemită, asta se înţelege (...) în condiţiile în care nu există niciun caz serios de antisemitism în România, nu doar în ultimul an, ci în ultimii 20-30 de ani, şi în condiţiile în care între minoritatea evreiască, care numără câteva mii de persoane, şi majoritatea românească nu există conflicte de niciun fel - nici economice, nici sociale, nici politice. Şi atunci îmi pun întrebarea cui ajută un astfel de proiect, care este în răspăr şi cu prevederile europene, şi cu legislaţia noastră românească naţională privind educaţia, şi cu bunul simţ comun, dacă vreţi, referindu-mă la felul în care îi tratăm pe ceilalţi concetăţeni ai noştri aparţinând altor minorităţi", a susţinut Târziu.

Nici Diana Șoșoacă nu este de acord cu actul normativ. 

"În Israel nu se învață istoria României. În schimb, în România impunem obligativitatea istoriei evreilor. Nu am nimic cu minoritatea evreiască din România. Una era să învățați, să dispuneți o lecție despre Holocaust şi alta este materia 'Istoria Evreilor. Holocaustul'. Despre Holocaust se învață la istoria universală. Ajungeți să impuneți materia 'Istoria Evreilor. Holocaustul' la liceu. Obligativitate, în condițiile în care istoria României nu se mai învață. Nu cred că este normal. Despre istoria evreilor trebuie să fie o materie opțională pentru cei etnici evrei, despre Holocaust se învață obligatoriu oricum în istoria universală (...), în condițiile în care pentru români nu există nicio inițiativă de obligativitate a învățării istoriei României, mai mult, comasați istoria cu geografia", a susținut Șoșoacă.

”Grupul senatorial PSD va vota în favoarea acestui proiect"

Pe de altă parte, senatorul PSD Titus Corlăţean a subliniat că este nevoie de " un transfer de cunoaştere, sensibilitate către tânăra generație".

"A existat o comisie pentru studierea Holocaustului în România, aşa-numita comisie Elie Wiesel, sub patronaj prezidenţial 2003-2004. Acel raport, care a stat la baza unor evoluţii legislative şi instituţionale în România, conţine şi acest aspect al sistemului educaţional şi a unor materii care trebuie studiate în şcoală. Trebuie să fim consecvenţi şi să facem tot ceea ce ţine de noi, să ajungem în situaţia de a spune să nu se mai repete. Grupul senatorial PSD va vota în favoarea acestui proiect", a anunţat Corlăţean, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: liceu materie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close