x close

Italia: Scenariu incredibil, după negocierile privind viitorul premier. Renzi, susținut pentru un nou mandat

de D.G.    |    10 Dec 2016   •   19:25
Italia: Scenariu incredibil, după negocierile privind viitorul premier. Renzi, susținut pentru un nou mandat 817 Foto: Agerpres/Xinhua

Partidele italiene au avut ultimele discuţii cu Preşedintele Sergio Mattarella sâmbătă înainte ca şeful statului să ia o decizie cu privire la desemnarea unui nou premier în urma demisiei lui Matteo Renzi, informează agenţiile de presă internaţionale.

Mattarella, un fost judecător în vârstă de 75 de ani, trebuie să decidă dacă va numi un guvern de coaliţie până la alegerile generale programate pentru 2018, sau va numi un guvern interimar până la alegerile anticipate care ar putea avea loc în primăvara lui 2017, scrie Reuters.

Fostul premier Renzi a demisionat după ce propunerile sale de modificare a constituţiei au fost respinse în cadrul unui referendum la 4 decembrie.

Mattarella a început consultările joi cu grupurile parlamentare mai mici şi termină sâmbătă seara cu Partidul Democratic a lui Renzi, care deţine majoritatea în ambele camere ale parlamentului.

Ministrul de interne Angelino Alfano, al cărui grup de centru-dreapta face parte din coaliţia aflată la guvernare, a spus că susţine un alt mandat al lui Renzi, deşi liderul PD a afirmat că exclude, pentru moment, posibilitatea de a fi numit premier interimar.

"E important să punem capăt acestei crize politice foarte repede din cauza presiunii", a spus Alfano, adăugând că guvernul trebuie să rezolve problema sărăciei scoasă la iveală de referendum şi să suspină băncile fragile.

De asemenea a mai afirmat că e nevoie de o nouă lege electorală care trebuie adoptată înainte de decizia Curţii Constituţionale care ar trebui sa dezbată la 24 ianuarie legitimitatea legislaţiei curente.

Trei deputaţi apropiaţi lui Renzi au declarat că prima propunere pentru un nou premier ar fi ministerul de externe Paolo Gentiloni.

În acest scenariu, Gentiloni ar superviza elaborarea unei noi legi electorale, iar PD ar organiza alegeri primare pentru a-şi desemna candidaţii pentru alegerile anticipate din primăvară.

Preşedintele a încercat să convingă partidul fostului premier Silvio Berlusconi, Forza Italia, să susţină un nou guvern care să ducă la bun sfârşit un mandat până în 2018, însă Berlusconi nu a susţinut coaliţia şi a cerut alegeri anticipate.

"Situaţia economică dificilă, şomajul crescut, ameninţări interne şi externe la adresa securităţii şi relaţiile dificile cu Europa nu suferă amânări', a afirmat Berlusconi, citat de Reuters.

La fel ca Forza Italia, Mişcarea 5 Stele, partid anti-sistem, şi Liga Nordului, de extremă dreaptă, au cerut alegeri anticipate

Citeşte mai multe despre:

italia Matteo Renzi
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati