Antena 3 CNN Actualitate Justiție Augustin Zegrean: "Pachetul fiscal are şanse mici să treacă de CCR"

Augustin Zegrean: "Pachetul fiscal are şanse mici să treacă de CCR"

Augustin Zegrean, fost Preşedinte al Curţii Consituţionale din România, a evaluat şansele pe care le are contestarea pachetului fiscal al Guvernului la CCR.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Sep 2023   •   20:54

Va trece sau nu pachetul de reforme fiscale de votul judecătorilor CCR? Augustin Zegrean este de părere că nu. Iată explicaţiile prezentate într-o intervenţie în direct la Antena 3 CNN. 

"Câtă vreme, inclusiv Ministerul Justiției a făcut un un raport asupra acestui proiect de lege și a spus că sunt multe aspecte de neconstituționalitate, mă gândesc că oamenii de acolo știu ce spun și cunosc practica Curții Constituționale. Este practică multă pe acest domeniu și în principal mă refer acuma la modalitatea de adoptare a legii prin asumarea răspunderii.", spune fostul judecător CCR.

Acesta a mai explicat şi faptul că sunt mai multe categorii de probleme, unele legate de forma proiectului, altele de fondul lui.   

"Aici avem de-a face cu un un noian de legi adunate toate într-un proiect, ceea ce nu mai poţi să numeşti un proiect de lege, ci mai mult un program de guvernare. (...)

În al doilea rând sunt probleme și în interiorul legii, textele, soluțiile legislative găsite nu sunt luate în acord cu Constituția și cu Legea 24/ 2000 privind tehnica legislativă."

Augustin Zegrean a mai explicat şi ce se poate întâmpla cu proiectul fiscal al Guvernului dacă va fi respins de CCR

"Deci sunt probleme de neconstituționalitate. Dacă Parlamentul asta a înțeles să facă și Guvernul asta înțeles să facă, cineva trebuie o dată să le spună domnule, nu se poate așa, și bănuiesc că asta va face Curtea Constituțională. 

Nu înseamnă că legea va muri cu totul dacă va fi găsită neconstituțională pe modul de a fi adoptată. Pe procedură, această lege nu mai poate fi adusă înapoi la Parlament și să poată fi adoptată.

Deci sunt probleme, sigur, dar sunt destui acolo care să găsească soluții și să le rezolve.

Dacă se va constata că sunt anumite articole din lege care încalcă dispozițiile Constituției, sigur legea se va întoarce în Parlament și vor pune de acord legea cu decizia Curții și vor trimite la promulgare.", a concluzionat fostul Preşedinte al CCR. 

×
Subiecte în articol: CCR Augustin Zegrean reforma fiscala
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close