Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, întâmpinat de președinta Ungariei, la Budapesta | Prima vizita a unui președinte român în ţara vecină, în ultimii 14 ani

Klaus Iohannis, întâmpinat de președinta Ungariei, la Budapesta | Prima vizita a unui președinte român în ţara vecină, în ultimii 14 ani

Președintele Klaus Iohannis vizitează, astăzi, Ungaria. Este prima vizită a unui șef de stat român în această țară, în ultimii 14 ani.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Oct 2023   •   12:44

Astăzi, la Budapesta, Iohannis a fost întâmpinat de Katalin Novak, președinta Ungariei. Momentul a fost marcat de intonarea imnurilor celor două țări.

"Vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de președintele Katalin Novak la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, găzduit de președintele Românei în septembrie 2023", a comunicat Administrația Prezidențială.

"Relațiile bilaterale româno-ungare se desfășoară în baza Tratatului de înțelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară, semnat şi intrat în vigoare în 1996, precum şi a Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, de la adoptarea căreia s-au împlinit 20 de ani în 2022", a adăugat sursa citată.

Iohannis și Novak vor discuta despre războiul din Ucraina și prioritățile președinției UE, pe care Ungaria o preia în 2024

Președintele român intenționează să pună accentul pe "o cooperare constructivă, pragmatică şi transparentă cu Ungaria", în vederea dezvoltării de proiecte de interes comun.

De asemenea, Iohannis și Novak vor analiza situația actuală la nivel regional, european şi global, prin prisma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

"În acest context, vor fi abordate şi măsurile de sprijin pentru cei mai afectați parteneri din regiune, în special Republica Moldova. În ceea ce privește agenda europeană, președinții României şi Ungariei vor discuta despre prioritățile președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va deține în a doua parte a anului 2024", a precizat Administrația Prezidențiala.

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close