Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, la ceremonia de Ziua Armatei: ”Aduc un omagiu din inimă veteranilor de război”

Klaus Iohannis, la ceremonia de Ziua Armatei: ”Aduc un omagiu din inimă veteranilor de război”

Președintele Klaus Iohannis a dat declarații la ceremonia de Ziua Armatei Române, organizată în parcul ”Carol I” din București.

Klaus Iohannis, la ceremonia de Ziua Armatei: ”Aduc un omagiu din inimă veteranilor de război”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    25 Oct 2021   •   10:25

”Când spunem armată, spunem eroi. Pe ei îi cinstim astăzi, eroii noștri căzuți la datorie, cei care, cu prețul sacrificiului suprem, au apărat independența, suveranitatea și libertatea patriei noastre. Sunt onorat să particip la astfel de evenimente care păstrează vie memoria jertfei lor, a curajului și a demnității cu care și-au făcut datoria, pentru ca tinerele generații să se bucure de libertate, pentru un stat puternic și suveran.

Nu avem voie să ne uităm niciodată istoria și înaintașii. Tot astăzi, de Ziua Armatei României, îi omagiem și pe veteranii de război, veritabile modele de devotament, dârzenie și responsabilitate, nu doar pentru militari, ci pentru noi toți, întreaga societate.

Evoluția țării noastre spre un stat modern și sigur, așa cum este în prezent, este strâns legată de Armata României. Profesionalismul și dăruirea dovedite de militari în teatrele de operații au contribuit la decursul nostru euro-atlantic și european, precum și la întărirea parteneriatului strategic solid pe care îl avem cu SUA. Suntem un aliat activ și apreciat în cadrul NATO și al Uniunii Europene, care-și respectă angajamentele și contribuie la pacea și securitatea internaționale.

Participarea exemplară a militarilor români la operații și misiuni, în afara teritoriului național sporește relevanța țării noastre în cadrul comunității internaționale. Datorită armatei, România își întărește continuu rolul de furnizor de securitate nord-atlantice. Prin efortul național conjugat, politic, militar și diplomatic am consolidat postura de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre și continuăm acest amplu proces, în strânsă legătură cu aliații și partenerii noștri.

Salut implicarea și contribuția MAI și Armatei României la procesul de adaptare militară a NATOși încurajez menținerea acestui tempo susținut atât în plan conceptual, cât și în plan operațional.

Anul 2021 a marcat încheierea misiunii în Afganistan, cea mai îndelungată, complexă și importantă operație militară desfășurată de Armata României în afara teritoriului național, după cel de-al doilea Război Mondial. Angajamentul României în Afganistan, alături de SUA, partenerul nostru strategic cel mai important și aliații săi, a confirmat decisiv orientarea euro-atlantic a țării noastre.

(...) Dragi militari, disciplina, spiritul de sacrificiu, loialitatea, integritatea și curajul care vă definesc sunt virtuți adânc înrădăcinate în caracterul poporului român, care ne-au ghidat în atingerea idealurilor naționale. (...) Astăzi, la fel ca în alte perioade dificile, trebuie să dovedim că suntem capabili să depășim presiunile generate de pandemia de COVID-19.

Salut contribuția semnificativă a Armatei României la gestionarea crizei sanitare. Personalul medical militar, precum și mijloacele necesare puse la dispoziția autorităților civile au salvat numeroase vieți. Armata, demnă de trecutul și de eroii săi, rămâne un reper solid și se bucură de încrederea românilor.

Mulțumesc, așadar, tuturor celor care și-au îndeplinit, cu simțul datoriei, nobila misiune în slujba țării. Mă înclin cu recunoștință în fața memoriei martirilor și aduc un omagiu din inimă veteranilor de război”, a spus Klaus Iohannis la ceremonia de Ziua Armatei.

Știre în curs de actualizare.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Ziua Armatei

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Miniștrii de externe din țările NATO, la București. Măsuri de securitate la cel mai înalt nivel

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close