Lider UDMR, declarații jignitoare la adresa oltenilor

de D.G.    |    20 Apr 2017   •   13:06
Lider UDMR, declarații jignitoare la adresa oltenilor foto: Agerpres

Într-o declarație preluată de cotidianul de limbă maghiară Szekely Hirmondo, liderul UDMR Covasna, ultra-naționalistul maghiar Tamás Sándor, îi jignește pe olteni, scrie jurnalistul Dan Tanasă pe blogul său.

Tamás Sándor a comentat pentru presa de limbă maghiară decizia Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc de a ancheta hotărârea Consiliului Local al municipiului Târgu Secuiesc din luna noiembrie 2015 prin care o stradă din municipiu ar urma să poarte numele criminalului de război Wass Albert, vinovat de moarte unor români și evrei.

Cu această ocazie, Tamás Sándor îi jignește în mod gratuit, pe olteni, despre care afirmă că, spre deosebire de secui, sunt fricoși.

„Să fie organizate seri de lectură Wass Albert / Se încearcă o intimidare

In cursul zilei de azi, Tamas Sandor – în opinia căruia procedura demarată în cazul denumirii de stradă Wass Albert este pur şi simplu o vânătoare de vrăjitoare – va purta discuţii pe acest subiect cu Kelemen Hunor şi cu fracţiunea UDMR din parlament, şi vor mişca fiecare piatră pentru a pune cât mai urgent capăt acestui caz absurd. Este fără precedent ca din cauza unei decizii retrase, cineva să fie tras la răspundere – ne-a declarat, răspunzând solicitării noastre, preşedintele organizaţiei UDMR Trei Scaune, după care a notat că ar putea fi demarate cercetări penale chiar şi împotriva sa, deoarece ascunde acasă volume semnate de Wass Albert, ba le-a şi citit. Nu cred că ar putea face din asta un caz serios, în schimb este suficient pentru a începe să fie sâcâiţi angajaţi care au îndeplinit o sarcină – a adăugat Tamas, făcând referire la faptul că au fost demarate proceduri şi împotriva angajatului autoguvernării, care a întocmit proiectul de hotărâre retras. În opinia sa, este foarte limpede în acest caz că se încearcă, printr-un nou pretext, intimidarea locuitorilor din Târgu Secuiesc, de pe Pământul Secuiesc, din Transilvania. Am gustat destul de mult din aşa ceva, despre asta a fost vorba în ultimii 98 de ani. Ajungem, încetul cu încetul, până acolo încât să se încerce să ne fie reglementate gândirea şi preferinţele romanciere, însă nu le va merge. Cred că au greşit destinatarul. Au impresia că secuii funcţionează precum oltenii, care dacă sunt speriaţi, le tremură stomacul, genunchii. La noi funcţionează altfel. Le propun bibliotecilor să iniţieze seri de lectură Wass Albert. Voi participa şi eu cu mare drag, voi duce volume, voi citi din ele – a subliniat preşedintele UDMR Trei Scaune”.

Sursa: Szekely hirmondo nr. 33 din 20.02.2017, autor Kiss Edit (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna – Harghita)

Parteneri
x close