Antena 3 CNN Actualitate Lideri UDMR, cercetaţi de DNA

Lideri UDMR, cercetaţi de DNA

Lideri UDMR, cercetaţi de DNA
10 Dec 2008   •   08:16

Veştile nu sunt tocmai bune pentru tabăra UDMR-ului. După ce PSD a cerut ca partidul minorităţii maghiare să nu intre la guvernare, acesta s-a bazat pe PD-L pentru a rămâne în cărţi. Acum însă veşti venite din altă parte, vin să pună la îndoială capacitatea UDMR de a intra în guvern. Direcţia Naţională Anticorupţie verifică activitatea mai multor fundaţii, conduse de lideri ai UDMR. Ele sunt bănuite că au derulat mai multe operaţiuni financiare controversate, scrie Evenimentul Zilei.
Cele patru organizaţii în cauză au sediul la Cluj Napoca în aceeaşi cladire cu UDMR. Prima dintre ele - Communitas este condusă de Zakacs Csaba, fost şef de campanie al UDMR. Prin intermediul acesteia, guvernul României finanţează proiecte ale minorităţii maghiare, în acest an fiind alocate peste trei milioane de euro.
Csaba a confirmat interesul DNA pentru activitatea fundaţiei sale.
Celelelalte fundaţii sunt Progress, Iskola şi Elemer Jakabffy, toate din Cluj-Napoca. Preşedintele fundaţiei Progress este Nagy Zsolt, implicat şi cercetat penal în scandalul spionilor, iar funcţia de vicepreşedinte este ocupată de Fekete Emoke, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.
În 2007 şi 2008, fundaţia Communitas a făcut o serie de deconturi, pe numele unor membri UDMR, mai mari decât limita legală. Printre beneficiari se află şi Iuliu Szep, vicepreşedintele UDMR pentru probleme culturale. De asemenea Communitas a acordat o serie de împrumuturi din banii proveniţi de la statul român şi maghiar, fără dobândă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ancheta DNA Cluj Napoca negocieri guvern
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close