Antena 3 CNN Actualitate Liderul Sed Lex, acuzat de luare de mită. Vasile Marica: Justiţia nu se face la televizor, ci la procuratură

Liderul Sed Lex, acuzat de luare de mită. Vasile Marica: Justiţia nu se face la televizor, ci la procuratură

Liderul Sed Lex, acuzat de luare de mită. Vasile Marica: Justiţia nu se face la televizor, ci la procuratură
Sursa foto: Foto: Mediafax
15 Feb 2011   •   11:21

Preşedintele Sindicatului Sed Lex, Vasile Marica, este acuzat că a luat mită de la mai mulţi vameşi 1996-2002. Acuzaţia vine din partea liderilor sindicatului  poliţiştilor şi vameşilor Pro Lex, care au făcut un autodenunţ. Liderii Pro Lex susţin că au şi o înregistrare cu care pot dovedi mita.

Fostul şef al vămii Giurgiu, Marius Ungureanu, a declarat că în perioada 1997-2006, i-a dat personal bani lui Marica, bani proveniţi de la lucrători vamali şi de la agenţi economici, care îşi cumpărau posturile în acest fel. Sumele se încadrau între 2.000 şi 2.500 de dolari lunar.

"În 1996 l-am cunoscut pe Vasile Marica, la acea vreme prezentându-se ca un om cu relaţii şi cu putere în ANV. Din 1997 până în 2002 îi dădeam bani, câte 2.000 - 2.500 de dolari pe lună", a spus Marius Ungureanu, care a precizat că a mai făcut un autodenunţ şi în 2003, anul în care a încetat să mai lucreze în vamă.

De asemenea, Ungureanu a adăugat că există mai mulţi oameni care i-au dat şpagă liderului de sindicat, exemplificând că un angajat al unei vame din Constanţa îi ducea lunar lui Marica câte 10.000 de euro.

"Marica a înfiinţat şi este principalul beneficiar material al acestui sistem. Oamenii nu vor să vorbească pentru a nu suporta consecinţele. Pe acest lucru se bazează şi Marica... Lucrează prin interpuşi", a menţionat Ungureanu

Ungureanu: Nu aveai cum să scapi de sistemul lui Marica

Acesta a mai spus că Marica avea în fiecare comisie de anchetă câte un om şi scotea vinovaţi sau nevinovaţi după interesul lui. Mai mult decât atât, fostul şef vamal a precizat că atâta timp cât a stat la Vama Giurgiu nu a venit niciun şef de campanie de la vreun partid ca să ceară bani, potrivit Mediafax.
 
El a mai spus că în 2001 a fost făcută o acţiune SRI şi că există o înregistrare în care şeful de tură Robert Cristoi spune că Marica dorea mai mulţi bani, astfel ca vameşii să cotizeze cu sume mai mari.

De asemenea, Ungureanu a precizat că liderul Alianţei "Sed Lex" a şantajat toţi directorii Autorităţii Naţionale a Vămilor, indiferent de culoarea politică, pentru că avea oameni în toate punctele vamale şi ştia tot ce se întâmplă acolo. Mai mult decât atât, angajaţii vamali îi dădeau bani lui Vasile Marica pentru menţinerea pe funcţie, pentru promovare, pentru a nu fi daţi afară în cazul restructurărilor.

 "Nu aveai cum să scapi de sistemul lui Marica. Dacă te retrăgeai din această caracatiţă, nu-ţi mai dădea subiectele de la examene, luai notă mică indiferent de cât te pregăteai"

"Marica cerea bani şi cadouri ca să-şi promoveze soţia"


Fostul şef al vămii Giurgiu a mai spus că Vasile Marica a cerut vameşilor bani şi alte produse pentru cei de la Ministerul de Finanţe ca să îşi promoveze soţia, care este în prezent angajată a acestei instituţii.

"Înainte de ieşirea mea din sistem, în februarie 2003, am spus în presă exact despre ce sumă se aducea de la Giurgiu şi despre ce se mai aducea în afară de bani în faţa Ministerului de Finanţe sau în alte locuri, sticle de coniac foarte scump, tutun de tip olandez, cerute, chipurile, pentru cei de la Ministerul de Finanţe ca să fie promovată soţia lui la Ministerul de Finanţe"

Ungureanu spune că a făcut atunci un autodenunţ, dar nu a primit niciun răspuns şi chiar l-a dat în judecată pe Vasile Marica.

 


Vasile Marica: Justiţia se face la procuratură, nu la televizor

Liderul Sed Lex a intrat în direct, la emisiunea "Se întâmplă în România" la Antena 3, pentru a vorbi, în exclusivitate, despre acuzaţiile aduse. Acesta neagă orice legătură cu Marius Ungureanu, spunând că nu au fost niciodată colegi şi că nu are nici o probă pentru acuzaţiile făcute.

"Omu asta nu a fost niciodata coleg cu mine şi nu va fi, A fost şleful vămii Călăraşi, unde se făcea cel mai mare trafic de ţigări. Omul ăsta s-a ţinut de mine să-l ajut tot timpul, că are probleme, că Săpunaru se ţine de el"
 


De asemenea, Marica spune că aceste declaraţii izvorăsc din ura pe care liderii Pro Lex o au pe el din trecut. Acesta a menţionat că Ungureanu este un fost puşcăriaş, care nu are pic de credibilitate în ceea ce afirmă.

"Nici nu vreau să concep ceea ce a zis. El are o ură pe mine.(...) şi încearcă acuma să facă nişte prostii cât el de mari. (...) Eu vreau să vă spun că justiţia se face la procuratură, nu la televizor, iar dânsul trebuie să raăspundă pentru treaba asta, să cheme toţi oamenii care au fost convocaţi acolo.Să cheme pe toţi oamenii de acolo şi pe toţi directorii din vămi, să spună dacă am intervenit eu vreodată la cineva"

"Domnul acesta este un domn penal, care a făcut puşcărie pentru că a încălcat legile în România. Cum poate el să spună aşa ceva, că-mi dădea bani, nu are nici o probă"



×
Subiecte în articol: Vasile Marica
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close