Antena 3 CNN Actualitate Locale "Nu au ridicat un pai". Orașul din România unde chiriile costă doar 9 lei pe lună, însă oamenii sunt îngroziți să locuiască aici

"Nu au ridicat un pai". Orașul din România unde chiriile costă doar 9 lei pe lună, însă oamenii sunt îngroziți să locuiască aici

Un oraș din România se numără printre cele mai sărace din țară, în ciuda potențialului uriaș al zonei. Deși chiriile costă câțiva lei, viața oamenilor de aici este extrem de grea și, totodată, foarte tristă.

"Nu au ridicat un pai". Orașul din România unde chiriile costă doar 9 lei pe lună, însă oamenii sunt îngroziți să locuiască aici
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Dec 2023   •   11:43

Aninoasa, județul Hunedoara, se numără printre cele mai sărace orașe din România, având mai puțin de 3.500 de locuitori.

Datorită minei de cărbune din zonă, în perioada comunistă, autoritățile atribuiau acestui loc un viitor strălucit, în condițiile în care mare parte din industria României depindea de cărbune.

Din păcate, începând cu anii '90, minele au fost închise rând pe rând, iar orașul Aninoasa s-a prăbușit odată cu acest declin.

Mina de cărbune de la Aninoasa s-a închis definitiv în 2006, iar majoritatea familiilor celor care lucrau aici au părăsit așezarea.

Citește și: Secretul cojilor de la mandarine. Motivele pentru care nu ar trebui să fie niciodată aruncate la gunoi

"Am muncit 28 de ani în minerit. Am lucrat în condițiile grele din subteranul minei Aninoasa, unde coboram până la aproape 1.000 de metri, pentru ca apoi să ne târâm prin galeriile de mai mulți kilometri pentru a scoate cărbunele.

Uneori era atât de cald în subteran că puteam frige slănina pe cărbune”, povestește Ion, un fost miner, pentru Adevărul.

Cei care nu au apucat să muncească în minerit, se mulțumesc acum doar cu ajutorul social, muncind cu ziua.

De asemenea, unii au fost găzduiți în locuințele din colonia veche din Aninoasa, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru primele familii de mineri sosite în zonă, unde prețul chiriei este de 9 lei pe lună.

"Unii și-au cumpărat cu prețuri modice locuințele în colonia veche din Aninoasa. Alții au preferat să plătească niște chirii de vreo 9 lei pe lună, dacă le-au plătit și pe alea, și să trăiască din ajutoarele sociale.

Eu am cumpărat locuința din Colonie, dar impozitul pe care îl dau este mai mare decât chiriile plătite aici.

Unii, foști mineri, care au ținut la aceste locuințe vechi, le-au îngrijit și chiar le-au consolidat. Alții le-au lăsat așa, nu au ridicat un pai, până s-au prăbușit odată cu ei. Au așteptat să le repare alții”, povestește fostul miner.

Oamenii, evacuați dintre ruine

În urma cutremurului din luna februarie a anului 2023, clădirile distruse de timp au fost afectate considerabil, iar unii locatari au fost nevoiți să se mute în containerele puse la dispoziție de autorități.

"Unii au plecat la vechile locuințe din Colonie, dar s-au întors din nou la containere. Au zis că nu mai pot sta în colonia groazei. Alte familii și-au găsit alte locuințe, pentru că le ploua în prin acoperișul boxelor.

Noi am rămas, deși spațiul este cam mic. Dar nu avem unde ne duce. Ni s-a spus că vom fi mutați în camerele unui azil care este amenajat în aceste zile, dar este pe deal și nu pot merge atâta drum”, spune Maria, locatară a unui container.

Mai mult, în centrul orașului și în colonia veche din Aninoasa, unele clădiri adăpostesc saci cu haine și munți de gunoaie, pe care oamenii le folosesc pentru a-și încălzi locuințele.

"Încă mai sunt oameni care bagă saci de cârpe pe foc, pe care ei i-au adunat din case unde gunoaiele ajung până la lustre, pentru a-și încălzi locuințele.

Mulți ani, în unele colonii din Valea Jiului, ajutoarele trimise din alte țări au fost folosite la foc. Avem cărbune și suntem înconjurați de pădure, dar pentru unii lenea a fost prea mare. De aceea și-au lăsat locuințele în ultimul hal”, spune fostul miner.

×
Subiecte în articol: Hunedoara Aninoasa mine cărbune
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close