Antena 3 CNN Actualitate Locale O grupare de contrabandişti din Neamţ schimba plăcuţe de înmatriculare în mers, pentru a-i deruta pe poliţişti

O grupare de contrabandişti din Neamţ schimba plăcuţe de înmatriculare în mers, pentru a-i deruta pe poliţişti

Contrabandiştii din nordul ţării devin tot mai ingenioşi, arată procurorii care au descoperit o nouă tactică folosită de contrabandişti.

schimbare placute inmatriculare in mers
O grupare de contrabandişti din Neamţ schimba plăcuţe de înmatriculare în mers, pentru a-i derute pe poliţişti Sursa foto: Colaj DIICOT
de Georgiana Adam    |    09 Noi 2021   •   13:29

O nouă reţea a fost descoperită de DIICOT, iar procurorii au scos la iveală că maşinile folosite la traficul de ţigări aveau montate dispozitive care schimbau plăcuţele de înmatriculare în mers, pentru a-i deruta pe poliţişti. 

Este vorba despre membrii unei grupări din nordul Moldovei care foloseau pentru transportul ţigărilor de contrabandă maşini ce aveau montate dispozitive speciale de înlocuire a plăcuţelor de înmatriculare.

Acest schimb de plăcuţe se făcea în mers, cu unele false, pentru a evita depistarea de către organele de anchetă.

"La data de 08.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat un număr de 39 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Neamț, Iași,

Suceava și Vaslui, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă calificată.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2021, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop principal preluarea de importante cantități de țigarete de proveniență extracomunitară în vederea valorificării.

Colectarea țigaretelor s-a realizat, în principal, în localitatea Vicovu de Sus, județul Suceava, de unde au fost transportate, cu diferite autovehicule, până în municipiul Roman, județul Neamț, de unde au fost preluate și depozitate în mai multe imobile. 

Ulterior, țigaretele au fost distribuite către mai mulți beneficiari din județele Neamț, Vaslui, Suceava și Iași, majoritatea administratori ai unor societăți comerciale.

Pentru transportul țigaretelor, membrii grupării foloseau autovehicule ce aveau montate dispozitive speciale de înlocuire a plăcuțelor de înmatriculare, în mers, cu unele false, pentru a evita depistarea de către organele de anchetă.

În perioada mai – noiembrie 2021, membrii grupării au colectat, preluat, deținut, transportat și distribuit aproximativ 300.000 de pachete cu țigarete de contrabandă, de diferite mărci, prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului fiind de aproximativ 4.000.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 1.288 de pachete cu țigarete de diferite mărci, sumele de 118.850 de lei, 9.485 de euro și 140 de lire, un dispozitiv de înlocuire a plăcuțelor de înmatriculare în mers, plăcuțe de înmatriculare false, precum și un pistol neletal și cartușe.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamț, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 22 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava și SCCO Neamț, al polițiștilor din cadrul IPJ Bacău și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și IJJ Suceava.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție", se arată în comunicatul DIICOT.

×
Subiecte în articol: plăcuţe înmatriculare Neamţ
Citește mai multe din Locale
» Vezi toate știrile din Locale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close