Antena 3 CNN Actualitate Locale Statele Unite înăspresc regulile din programul Visa Waiver

Statele Unite înăspresc regulile din programul Visa Waiver

Statele Unite înăspresc regulile din programul Visa Waiver
Sursa foto: Foto: freeimages.com
10 Dec 2015   •   11:51

Statele Unite înăspresc regulile din programul Visa Waiver, prin care cetăţenii din 38 de state puteau călători fără viză în America. Măsura face parte din strategia administraţiei Obama de a reduce riscurile ca pe teritoriul american să ajungă terorişti din Irak sau Siria. Membrii Camerei Reprezentanţilor au votat deja pentru  modificarea programului. Urmează acum votul Senatului.

Votul din Camera Reprezentanţilor nu lasă loc de interpretări. Legiuitorii au răspun clar nevoii de a spori controlul asupra călătorilor ce provin din cele 38 de ţări incluse în Programul Visa Waiver. E o măsură care, speră administraţia de la Washington, va împiedica teroriştii să intre pe teritoriul Statelor Unite.

Americanii se tem că mii de persoane ce deţin paşapoarte europene şi au călătorit în Siria sau Irak, unde s-au radicalizat, ar putea intra fără probleme în America. Aşa că au votat pentru instituirea unor controale prin care să le fie refuzată intrarea pe teritoriul SUA. Practic, cele 38 de state care fac parte din Programul Visa Waiver trebuie să introducă paşapoarte electronice cu cipuri biometrice până la 1 aprilie 2016 şi sã raporteze către Interpol paşapoartele pierdute sau furate. Amendarea legislaţiei este o măsură luată în calcul de administraţia Obama după atacurile de la Paris din 13 noiembrie şi recentul atac terorist din California, soldat cu 14 morţi, a accelerat paşii.

Programul Visa Waiver permite călătoriile fără vize către Statele Unite şi şederea pentru cel mult 3 luni. Aproximativ 20 de milioane de oameni, în special europeni, se folosesc anual de beneficiile acestui program.
 

×
Subiecte în articol: visa waiver SUA
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close