Antena 3 CNN Actualitate Locale Un nou focar de gripă aviară, confirmat în România

Un nou focar de gripă aviară, confirmat în România

Un nou focar de gripă aviară, confirmat în România
Sursa foto: Foto: Agerpres
30 Ian 2017   •   14:04

Un nou focar de gripă aviară a fost confirmat în judeţul Prahova, în localitatea Balta Doamnei, după ce un prim astfel de focar a fost confirmat, în urmă cu câteva săptămâni, în comuna Tomşani.

Potrivit unui comunicat emis, luni, de  Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, o echipă de medici veterinari din cadrul instituţiei s-a deplasat, în data de 26 ianuarie, la Balta Doamnei, pentru a efectua ancheta epidemiologică după ce, cu o zi înainte, un cetăţean s-a prezentat la laboratorul instituţiei cu un cadavru de gâscă din gospodăria sa.

De la faţa locului au fost ridicate 20 de cadavre de păsări, iar ulterior Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti  - Laborator Naţional de Referinţă a confirmat focarul de gripă aviară, tulpina H5N8.

În acest context, DSVSA a dispus o serie de măsuri, între care uciderea a 201 păsări, inclusiv raţe sălbatice (vânat de crescătorie), şi stabilirea unei zone de protecţie de 3 km în jurul focarului şi a unei zone de supraveghere de 10 km, în care sunt incluse şi 12 localităţi din Ilfov.

De asemenea, s-a interzis organizarea în zonă de târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice, iar autorităţile au notificat administratorii celor 43 fonduri de vânătoare din judeţul Prahova privind măsurile ce trebuie întreprinse privind păsările sălbatice.

Un prim focar de gripă aviară a fost confirmat, în urmă cu câteva săptămâni, într-o gospodărie din comuna Tomşani.

Potrivit unui comunicat emis, la acel moment, de DSVSA Prahova, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti- Laboratorul Naţional de Referinţă a confirmat focarul de gripă aviară, tulpina H5N8, din comuna Tomşani, sat Loloiasca, în gospodăria lui Marian Panait, primar al comunei Albeşti Paleologu.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: gripa aviara gripa
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close