Antena 3 CNN Actualitate Locale Viorica, o împletitoare de mirese din Țara Oașului, va primi titlul de Tezaur Uman Viu: „Este considerată o adevărată maestră”

Viorica, o împletitoare de mirese din Țara Oașului, va primi titlul de Tezaur Uman Viu: „Este considerată o adevărată maestră”

impletitoare de mirese
Viorica Puţi, împletitoare de mirese din Țara Oașului. Sursa foto: CJCPCT Satu Mare
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2024   •   16:00

O împletitoare de mirese din Țara Oașului,  care duce mai departe arta aranjării părului pentru nuntă, va primi titlul de Tezaur Uman Viu.

În urma analizării dosarului depus la Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, meşterul popular Viorica Puţi, din localitatea Bătarci, va primi titlul onorific de Tezaur Uman Viu.

"Viorica Puţi, din comuna Bătarci, judeţul Satu Mare, este împletitoare de mirese, o ocupaţie care se regăseşte doar în Ţara Oaşului şi este cea mai spectaculoasă etapă a unui ritual existenţial esenţial: cel al căsătoriei.

Fiecare element al împletiturii îşi are rostul lui, fără de care nunta oşenească nici nu ar putea fi imaginată. Puţine sunt în Ţara Oaşului femeile care se îndeletnicesc cu împletitul mireselor şi de aceea ele se bucură de un mare respect din partea întregii comunităţi, astfel că gătitul miresei este un eveniment cu o semnificaţie aparte.

Elementul care particularizează împletitul miresei şi care este foarte spectaculos îl reprezintă coada împletită a miresei. Nu este la îndemâna oricui să realizeze coada (împletitura), astfel că meşteriţele autentice se află la mare căutare.

Citește și: David Popovici şi Daniel-Laurean Popescu s-au calificat în semifinale la 200 m liber şi 50 m spate, la Europenele de la Belgrad

Împletitul este un adevărat ritual riguros şi atent etapizat, dar rezultatul este pe măsură. Peste părul împletit se fixează numeroase podoabe, într-un melanj de forme şi culori armonioase", se arată în recomandarea scrisă de către managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Robert Laszlo, notează Agerpres

„Este recunoscută în Ţara Oaşului ca o păstrătoare de tradiţii”

Viorica Puţi este recunoscută în Ţara Oaşului ca o păstrătoare de tradiţii, ea primind, de-a lungul timpului, diferite premii şi diplome de excelenţă.

"Viorica Puţi este considerată o adevărată maestră printre cele care mai ştiu să împletească coada miresei şi să gătească mireasa pentru nuntă, conform cutumei strămoşeşti.

Îndrăzneaţă şi plină de energie, aşa cum îi stă bine unei oşence autentice, ea a deprins repede meşteşugul realizării podoabelor necesare gătitului miresei: zgărzi, cununa de mireasă, coada cununii.

Podoabele astfel create sunt realizate în culorile caracteristice satului Bătarci şi care nu se regăsesc în celelalte sate din Oaş.

Cununile meşteriţei respectă cu sfinţenie tehnicile autentice, moştenite din moşi strămoşi. Meşteriţa Viorica Puţi este recunoscută în comunitatea sa natală, în Ţara Oaşului şi în judeţul Satu Mare ca o creatoare, păstrătoare şi transmiţătoare a valoroaselor elemente de patrimoniu cultural material şi imaterial. Roadele muncii ei au fost răsplătite cu diferite ocazii, prin diferite premii şi diplome de excelenţă", a mai arătat managerul CJCPCT.

×
Subiecte în articol: tezaur viu Țara Oașului Satu Mare
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close