Antena 3 CNN Actualitate Lovitura pe care o primește George Soros în Ungaria

Lovitura pe care o primește George Soros în Ungaria

Lovitura pe care o primește George Soros în Ungaria
30 Mar 2017   •   10:36

După ce în Ungaria va intra în vigoare o lege prin care s-au introdus noi prevederi legate de funcționarea universităților străine de pe teritoriul țării, o cunoscută universitate fondată de către George Soros și-ar putea închide porțile. Este vorba despre Central European University, ce funcționează în țara vecină de 26 de ani. După cum relatează ActiveNews, cerințele nou introduse pentru univesitățile  străine par a viza direct instituția de învățământ superior înființată de către miliardarul Soros (adversar al politicii conservatoare a guvernului Orban), potrivit activenews.ro.

Prin noul act normativ, au fost drastic înăsprite cerințele pentru universitățile străine. Probabilitatea închiderii instituției de învățământ menționate e destul de mare, din moment ce a fost luată în calcul chiar de către cei aflați la conducerea sa. La rândul său, premierul Viktor Orban n-a ezitat să formuleze critici la adresa organizațiilor susținute de către miliardarul american, susținând că s-a încercat eliminarea guvernului său de la conducere și că se împotrivesc legislației anti-migrație adoptate de către Ungaria.

Una dintre prevederile legii trimise parlamentului este ca universitățile străine să dețină campusuri atât în Ungaria, cât și în statul de origine, criteriu pe care, deocamdată, Central European University nu-l poate îndeplini, deoarece activează doar în Ungaria. Universitatea Central Europeană a emis, deja, un comunicat în care se specifică faptul că i se impune să-și înființeze un campus și la New York, ceea ce nu conferă avantaje educaționale, dar ar atrage costuri suplimentare.

În februarie, la Budapesta era anunțat un proiect legislativ de obligare a ONG-urilor de pe teritoriul maghiar să declare cuantumul finanțărilor obținute din afara țării. Vicepreședintele formațiunii Fidesz declara, la momentul respectiv, potrivit ActiveNews, că ar putea fi nevoie ca Ungaria că fie „curățată” de o serie de organizații non-guvernamentale, în condițiile în care bugetele lor se bazează, în proporție de 5-10%, pe finanțările venite de peste hotare.

×
Subiecte în articol: George Soros
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close