Antena 3 CNN Actualitate Magazinele de vise funcţionează încă legal. Se poartă reducerile la produsele etnobotanice (VIDEO)

Magazinele de vise funcţionează încă legal. Se poartă reducerile la produsele etnobotanice (VIDEO)

Magazinele de vise funcţionează încă legal. Se poartă reducerile la produsele etnobotanice (VIDEO)
11 Feb 2010   •   21:27

Magazinele de vise încă funcţionează legal. Scoaterea drogurilor uşoare în afara legii se va petrece doar în momentul în care propunerea ministerului Sănătăţii va fi publicată în Monitorul Oficial. Până atunci se poartă reducerile la produsele etnobotanice.

?E destul de simplu sa continuăm. Imediat după ce o să iasă acest ordin vom închide pentru o lună pentru a retrage marfa şi pentru a o înlocui cu alta nouă care e deja în laboratoare?, a declarat Alin Rotaru, proprietarul unei reţele de magazine cu produse etnobotanice.

Cu alte cuvinte, legea aprobată miercuri de guvern nu înseamnă sfârşitul pentru magazinele de vise.

?Legea nu ne deranjează foarte foarte mult, poate o lăsăm aşa şi ne va fi mai bine. Legea e foarte proasta, e bătaie de joc?, susţine Alin Rotaru.

Asta chair dacă specialiştii ministerului Sănătăţii spun că produsele vândute acolo sunt extrem de periculoase. Ketamnia este o substanţă care a cauzat până acum cel puţin două decese. Deţinerea sau vânzarea ei se va pedepsi şi cu 15 ani de închisoare.

Sarea de baie este un produs aparent inofensiv. Mefedrona însă, substanţa prezentă în acest produs, a ucis mai mulţi consumatori.

Magazinele de vise vând şi ciuperci halucinogene care produc efecte similare LSD-ului. Comercializarea lor va atrage chiar şi 20 de ani de închisoare. Nici plantele nu sunt inofensive. Mitragina induce efecte similare cocainei. Salvia produce halucinaţii. Cel care le vinde sau le deţine poate primi o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Pentru Alin Rotaru această lege nu înseamnă mare lucru. S-a consultat deja cu avocaţii săi şi are o părere extrem de simplă. ?Este o lege extraordinar de prost gândită. Am găsit substanţe trecute de două ori, dar sub alte denumiri. Ei practic au copiat legislaţia americanilor?, spune el.

În opinia multor proprietari de spice shop-uri, legea are multe lacune. Substanţele interzise trebuie distruse sub coordonarea poliţiei. Nimeni nu spune însă cine va aduna marfa în momentul în care ea va deveni ilegală şi nici dacă proprietarii vor primi despăgubiri. Între timp, a venit momentul ofertelor speciale. Este încercarea proprietarilor de a vinde cât mai repede marfa, acum cât încă e legală.



Observator

×
Subiecte în articol: etnobotanice
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close