Antena 3 CNN Actualitate Mai multe zboruri din România spre Italia au fost anulate din cauza norului de cenuşă vulcanică

Mai multe zboruri din România spre Italia au fost anulate din cauza norului de cenuşă vulcanică

Mai multe zboruri din România spre Italia au fost anulate din cauza norului de cenuşă vulcanică
Sursa foto: nor
09 Mai 2010   •   12:58

Zece zboruri din România către Italia şi retur au fost anulate din cauza norului de cenuşă vulcanică. Dintre acestea, şase de pe Aeroportul Internaţional Otopeni şi patru de pe Băneasa.

Două curse ale companiei Wizz Air, pe relaţia Târgu Mureş şi retur, au fost anulate, duminică, pe Aeroportul "Transilvania" din municipiu, potrivit Mediafax.

Potrivit site-ului Aeroportului "Transilvania" din Târgu Mureş, cursele operate de Wizz Air pe relaţia Târgu Mureş - Bergamo, de la ora 6.45, şi retur, de la ora 11.15, au fost anulate.

Şi Blue Air a anulat zborurile programate duminică pe rutele Bucureşti-Milano, Bucureşti-Florenţa şi Bacău-Torino, toate cu retur, ca urmare a unei noi erupţii vulcanice din Islanda şi a norului de cenuşă care traversează Europa, potrivit Mediafax.

"Pasagerii acestor curse au la dispoziţie două opţiuni: returnarea banilor sau schimbarea datei de călătorie pentru un alt zbor Blue Air pe aceeaşi rută", se arată într-un comunicat al companiei.

Norul de cenuşă vulcanică a determinat închiderea parţială a spaţiului aerian italian şi a perturbat traficul în Portugalia, Franţa şi Spania.

Vulcanul islandez Eyjafjöll a reînceput joi să elibereze în atmosferă cantităţi importante de cenuşă, după câteva zile de acalmie.

Erupţia sa a paralizat practic traficul aerian european la jumătatea lunii aprilie, când, în decurs de aproape o săptămână au fost anulate peste 100.000 de zboruri, iar peste opt milioane de pasageri au rămas blocaţi pe diferite aeroporturi.

Autorităţile italiene au anunţat duminică închiderea parţială a spaţiului aerian în nordul peninsulei, între orele 6.00 şi 12.00 GMT (9.00 - 15.00, ora României), din cauza norului de cenuşă vulcanică provenit din Islanda, potrivit AFP.

Autoritatea pentru aviaţie civilă (ENAC) a precizat că închiderea spaţiului aerian afectează partea de nord a ţării, inclusiv aeroporturile Malpensa şi Linate din Milano, dar nu şi pe cele de la Veneţia, Trieste şi Rimini.

ENAC a luat decizia de restricţionare a traficului pe baza ultimului buletin al centrului european Eurocontrol, care a anunţat o densitate a cenuşii vulcanice "incompatibilă cu parametrii de securitate stabiliţi de constructorii de motoare de avion".

Totuşi, ministrul italian al Transporturilor, Altero Matteoli, a apreciat că spaţiul aerian ar putea fi redeschis înainte de ora 12.00 GMT (15.00, ora României). "Redeschiderea ar putea fi posibilă la sfârşitul dimineţii", a spus el.

Antena3.ro




×
Subiecte în articol: spatiu nor cenusa aeroporturi
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close