Antena 3 CNN Actualitate Măștile FFP 2 ar putea deveni obligatorii în România. Măsurile de pe masa Guvernului după ce numărul de îmbolnăviri a explodat

Măștile FFP 2 ar putea deveni obligatorii în România. Măsurile de pe masa Guvernului după ce numărul de îmbolnăviri a explodat

Măștile FFP 2 ar putea deveni obligatorii în România iar Guvernul ia în calcul șomajul tehnic. Sunt noile măsuri la care se gândesc guvernanții după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a crescut în toată țara.

Măștile FFP 2 ar putea deveni obligatorii în România. Măsurile de pe masa Guvernului după ce numărul de îmbolnăviri a explodat
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    04 Ian 2022   •   07:54

Ministrul Sănătății avertizează că am putea avea până la 80.000 de infectări pe zi, adică dublu față de valul 4 al pandemiei. În acest context, ca să limiteze îmbolnăvirile, Alexandru Rafila le cere parlamentarilor să aprobe legea care prevede certificatul verde la locul de muncă. 

”Nu putem exclude o creștere accelerată în săptămânile următoare. În jurul datei de 15 ianuarie probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri”, este avertismentul dur lansat de ministrul Sănătății.

Noi măsuri pe masa Guvernului

Deja pe masa Executivului sunt o serie de măsuri. Guvernul ia în calcul și șomajul tehnic. Măștile FFP 2 ar putea deveni obligatorii iar elevii ar putea fi testați în școli și ar putea primi măști gratuite. 

Ministrul Sănătății a precizat că este nevoie de o testare mai eficientă în școli. 

”Ar trebui regândită și se discută acest lucru pentru regândirea campaniei de testare astfel încât să existe o eficiență mai mare și cazurile suspecte să poată fi, sau nu, confirmate cu teste PCR. 

Alexandru Rafila susține introducerea certificatului verde

Ministrul Sănătății a subliniat și importanța adoptării certificatului verde.

"În legătură cu certificatul verde, știți bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege depus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de față se găsește în Camera Deputaților. Probabil există un blocaj la nivel legislativ și sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important.

Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că și eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă.

Rămâne să vedem dacă acest trend crescător se confirmă, dacă se va accelera transmiterea și, atunci, sigur, că trebuie să găsim și soluții la situația de fapt."  - a declarat ministrul Alexandru Rafila. 

Numărul infectărilor s-a triplat

În 35 de județe și în Capitală rata îmbolnăvirilor este în creștere iar ultimele raportări oficiale arată că într-o săptămână numărul infectărilor s-a triplat. 

Premierul Nicolae Ciucă vrea sesiune extraordinară în Parlament pentru actuala lege a certificatului verde. Însă, potrivit unor surse, acest lucru ar putea fi dificil de realizat deoarece aleșii sunt în vacanță până la sfârșitul lunii ianuarie. 

×
Subiecte în articol: masca FFP 2 Alexandru Rafila
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close