Antena 3 CNN Actualitate Media Adevărata miză a plecării redactorului-şef al GSP | Întrebări fără răspuns şi prima reacţie a unei companii de pariuri sportive

Adevărata miză a plecării redactorului-şef al GSP | Întrebări fără răspuns şi prima reacţie a unei companii de pariuri sportive

După plecarea redactorului-şef al GSP, Cătălin Ţepelin, 95 de jurnalişti de la GSP şi Libertatea au reacţionat şi au semnat o scrisoare de susţinere în care au acuzat, printre altele, o imixtiune a comercialului în editorial, dar şi un atac la independenţa jurnalistică.

Adevărata miză a plecării redactorului-şef al GSP | Întrebări fără răspuns şi prima reacţie a unei companii de pariuri sportive
Sursa foto: Facebook | gsp.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Oct 2023   •   20:22

"Ca jurnaliști, am solicitat oficial conducerii grupului printr-un apel scris, pe care l-am dus în 28 august 2023, la Zurich, să se înceteze orice încercare de imixtiune a comercialului în editorial.

Răspunsul grupului Ringier la apelul de a nu mai presa editorialul a venit astăzi, 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independență editorială să plece: este chiar unul dintre inițiatorii principali, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin.

Pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate. S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc. Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate. Țepelin a explicat că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice.

Ingerința comercialului în editorial este interzisă de legea românească, de jurisprudența CEDO și de propriile reguli ale grupului de presă Ringier, prevăzute în Codul de Conduită și în Editorial Mission Statement unde este statuat: "Jurnaliștii noștri sunt neînduplecați în fața influenței din partea persoanelor, companiilor și autorităților”. (...)

Suntem în fața următoarei succesiuni de fapte: după ce jurnaliști și alți angajați din două redacții importante ale României au solicitat companiei de presă Ringier încetarea încercării de a privilegia clienții de publicitate în comparație cu alte firme, persoane și instituții, răspunsul Ringier a fost ca unul dintre semnatarii atenționării, chiar unul dintre cei doi redactori-șefi, să plece.

Protestăm categoric față de aceste măsuri și anunțăm că vom acționa, prin toate mijloacele legale, pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă", se arată într-o parte a scrisorii semnate de jurnaliştii de la GSP şi Libertatea.

Întrebări fără răspuns şi un nou comunicat al Ringier

Chiar dacă scrisoarea jurnaliştilor conţine o mulţime de informaţii şi acuzaţii la adresa companiei-mamă, din punct de vedere jurnalistic, informaţiile sunt incomplete şi rămân în aer o mulţime de întrebări fără răspuns.

Cine a făcut presiuni, cu nume și prenume? În ce constau presiunile? Care sunt articolele la care se face referire? Care este compania, sau persoana lezată de aceste articole?

Astăzi, potrivit GSP.ro, compania Ringier a transmis un nou comunicat.

"Ca urmare a anunțului din 3 octombrie, cu privire la plecarea redactorului-șef al Gazeta Sporturilor, Cătălin Țepelin, Ringier Sports Media Group (RSMG), compania-mamă a Gazeta Sporturilor, dorește să facă precizări suplimentare pe marginea acestui subiect.

Despărțirea de Cătălin Țepelin a fost punctul culminant al unor divergențe strategice și operaționale, care se acumulau de ceva timp. Părțile au ajuns la o decizie comuna, concretizată prin semnarea unui acord de încetare a contractului de muncă al lui Cătălin Țepelin.

Înțelegem că aceasta desfășurare a faptelor, mai ales în mijlocul unui an plin de provocări pentru Ringier România, a fost o surpriză pentru mulți dintre colegii lui Cătălin Țepelin. Mulți dintre acești colegi au avut o colaborare îndelungată si agreabilă, atat cu Catalin Tepelin, cât si cu GSP.

Realizam, de asemenea, că momentul în care a fost luată această decizie, în contextul discuțiilor în curs de desfășurare despre libertatea și independența editorială, poate duce la neînțelegeri.

Cu toate acestea, este important să subliniem faptul că cele două situații nu sunt legate. Conducerea RSMG a declarat în mod constant că decizia în ceea ce îl privește pe Cătălin Țepelin este una pur managerială și operațională.

În acest context, dorim să reiterăm încrederea noastră deplină în rolul lui Cătălin Tolontan, în calitate de coordonator al redacțiilor GSP și Libertatea. Aceasta include autoritatea de a stabili viitorul redactor-șef al GSP. Cu toate acestea, Cătălin Tolontan a ales să nu accepte această responsabilitate.

Timp de peste 190 de ani, în peste 20 de țări, mărcile media ale Grupului Ringier au fost piloni ai independenței, integrității și fiabilității jurnalistice. Vorbim inclusiv de peste 30 de ani de servicii cu o verticalitate de nezdruncinat, în România.

În lumina dialogurilor actuale, din România, privind această tranziție, considerăm că este esențial să punem in lumina acest istoric si aceasta mostenire.

Situația este foarte îngrijorătoare pentru conducerea Ringier si RSMG. Suntem la fel de îngrijorați ca mulți dintre angajații noștri. Rămânem loiali angajamentului ferm de a găsi cele mai bune soluții și suntem într-o comunicare constantă și deschisă cu managementul celor două redacții. Credem cu tărie că o abordare jurnalistica bazată pe fapte este primordială și nu susținem narațiunile emoționale care se îndepărtează de adevăr", se arată în noul comunicat al Ringier.

Compania de pariuri sportive care apare în continuare cu publicitate pe site-ul GSP a avut prima reacţie

"În urma subiectelor circulate în sfera publică, pe parcursul ultimelor zile, în care se fac referiri la implicarea industriei de gaming în politica editorială a unor publicații de prestigiu din România, Superbet Group dorește să facă o serie de precizări:

De 15 ani sprijinim mediul sportiv și jurnalismul de calitate în România, fiind deplin conștienți de valoare socială pe care acestea o dețin. Încă de la începutul proiectului nostru de business, ne-am angajat să menținem standarde de integritate în toate aspectele activității noastre și în relația cu toți partenerii de dialog – presă, public general, organizații non-guvernamentale, cluburi sportive și autorități.

Prin urmare, dorim să menționăm, fără echivoc, faptul că Superbet Group se delimitează categoric de orice formă de influență, intruziune sau presiune exercitate în politica editorială a oricărei entități de presă. Suntem profund angajați în promovarea integrității, atât în lumea presei, cât și în cea a sportului.

Respectul pentru libertatea presei și pentru independența jurnaliștilor este unul din principiile pe care ne bazăm activitatea și colaborarea cu orice parteneri media. Orice ingerință în conținutul editorial sau presiuni la nivel de management sunt incompatibile cu valorile companiei noastre.

De aceea, subliniem faptul că tratăm cu deosebită responsabilitate orice posibilă circumstanță în care reprezentați ai Superbet ar putea acționa neconform cu principiile noastre de activitate.

Orice sesizare argumentată legată de activitatea echipelor noastre este investigată cu seriozitate și promptitudine, iar compania noastră nu va ezita niciodată să adopte măsuri drastice, în cazul în care reprezentanții grupului Superbet vor acționa neprincipial.

Respectarea uniformă și fără excepție a codului nostru de bune practici rămâne unul dintre pilonii de sustenabilitate pe care este clădit businessul nostru.

Rămânem deschiși la dialog cu toții partenerii care împărtășesc valorile noastre de transparență și respect", au precizat reprezentanţii companiei de pariuri sportive.

×
Subiecte în articol: gazeta sporturilor Cătălin Ţepelin
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close