DC News: Divizia presă, fake news în grup. Propagandiștii lui Tapalagă aplică tehnicile rusești de manipulare pe care zic că le combat

15 Iul 2019   •   12:52
DC News: Divizia presă, fake news în grup. Propagandiștii lui Tapalagă aplică tehnicile rusești de manipulare pe care zic că le combat

Site-ul de propagandă sistemistă deținut de Dan Tapalagă pretinde că luptă cu Kremlinul. Iar concret, pentru a-și justifica eventuale sponsorizări de la ambasade, cu dezinformările rusești. În realitate, cei care dezinformează sunt chiar oamenii lui Tapalagă. Și nu o fac pentru un scop înalt, cum ar fi războiul neconvențional cu Rusia, ci pentru lovi în presa nealiniată sistemului de interese personale pe care îl servesc, scrie DC News.

Articolul publicat în 28 iulie 2018 de către Cristian Citre este un fake news de manual. Manipularea se face prin asociere, omisiune și minciuni care inițiază lanțul dezinformării.

Cercetătorii americani, înlocuiți de cercetătorii polonezi și ucrainieni

Astfel, Citre prezintă un studiu elaborat de think-tank-uri poloneze și ucrainiene, despre ”Rezistența la dezinformare în Europa Centrală și de Est”. Concluziile sunt rezumate în câteva rânduri: care sunt grupurile vulnerabile la dezinformare, care este specificul țărilor din zonă, cât de vulnerabile sunt etc.

Minciuna este strecurată printre aceste generalități, probabil corecte, focalizându-se strict asupra adversarilor lui Tapalagă. ”Studiul mai notează că și presa din România este un teren fertil pentru rețeaua propagandei rusești, mai ales publicațiile și televiziunile care răspândesc în mod constant fake news, precum: Antena 3, România TV, Dcnews sau stiripesurse.ro”, susține Cristian Citre. Nu se prezintă date, informații, argumente care să susțină această afirmație. Citre lasă să se înțeleagă doar că afirmația a fost  făcută de autorii studiului invocat. Atenție, care au fost prezentați cititorilor săi drept polonezi și ucrainieni.

Obiectivul era atins: presa sistemistă și rețelele puteau rostogoli fraza ca pe un adevăr, validat de cercetarea ucrainiano-polonă și de site-ul lui Tapalagă, deontologul presei românești.

Tapalagă, la finalizare. Lanțul, inițiat de paginademedia.ro

În realitate, nici măcar autorii ”studiului” folosit pentru manipulare de Citre nu par a fi citit ceea ce citează. Dacă ar fi urmărit link-urile invocate de așa-zisul ”Studiu”, ar fi văzut că lucrurile stau exact pe dos: G4Media are un scor de încredere mult mai mic decât DCNews, deci taman site-ul lui Tapalagă este perceput drept generator de fake news. Care este, în realitate, lanțul dezinformării pe care a finalizat-o G4Media?

La pagina 270 a studiului polono-ucrainian, unde se face referire la DCNews, apare o notă de subsol care indică ”sursa” pe care s-au bazat autorii: un articol din publicația “Ziarul de Iași”, care la rândul său preia  un articol din site-ul paginademedia.ro.

Acesta anunță că a fost dezvoltată o aplicaţie care avertizează utilizatorii în privinţa conţinutului site-urilor de ştiri. Paginademedia, evident, aruncă în joc numele pe care le va prelua G4Media, citând site-ul think-tank-ului polono-ucrainian.

 

Continuarea, pe DC News.

 

x close