Antena 3 CNN Actualitate Media O jurnalistă independentă, pe lista neagră a Securității ucrainene

O jurnalistă independentă, pe lista neagră a Securității ucrainene

O jurnalistă independentă, pe lista neagră a Securității ucrainene
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    13 Iul 2016   •   08:59

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a retras acreditarea unei jurnaliste independente din Rusia, după ce aceasta difuzase o înregistrare video despre confruntările din estul ţării, acuzând-o că a dezvăluit poziţiile soldaţilor ucraineni, au anunţat autorităţile de la Kiev marţi. 

”Decizia a fost luată pentru că Iulia Poluhina a indicat poziţiile soldaţilor ucraineni pe linia frontului”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a SBU, Olena Gitlianskabi. 

SBU reproşează Poluhinei, care lucrează pentru bisăptămânalul independent rusesc Novaia Gazeta, cunoscut pentru criticile sale virulente la adresa Kremlinului, publicarea unui reportaj video care arată luptele de la Avdiivka, localitate situată la câţiva kilometri de Doneţk. 

Această înregistrare video de opt minute, publicată vineri în ediţia online a săptămânalului Novaia Gazeta, arată lunetişti ucraineni adăpostiţi într-un hangar şi ţintindu-i pe separatişti. Iulia Poluhina a filmat şi un soldat rănit grav, decedat chiar înainte de difuzarea reportajului. 

Fără acreditarea SBU, jurnalista nu mai poate să ajungă în estul Ucrainei pentru a acoperi conflictul. Ea poate totuşi să rămână în Ucraina. 

Iulia Poluhina şi Novaia Gazeta nu au comentat marţi decizia SBU, jurnalista mulţumindu-se doar să explice că niciunul dintre soldaţii ucraineni care o însoţeau nu i-au cerut să oprească filmarea. 

Ucraina este scena unui conflict de peste doi ani în care armata sa se opune separatiştilor proruşi, susţinuţi militar de Rusia - potrivit Kievului şi Occidentului - ceea ce Moscova dezminte. 

Peste 9.400 de persoane au fost ucise de la declanşarea ostilităţilor în aprilie 2014. În pofida instaurării mai multor armistiţii, schimburi de focuri mortale au loc în continuare de-a lungul liniei frontului.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: jurnalista Ucraina
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close