Antena 3 CNN Actualitate Media Presa internaţională, despre cazul Gabriel Grecu: Relaţiile dintre România şi Rusia sunt reci

Presa internaţională, despre cazul Gabriel Grecu: Relaţiile dintre România şi Rusia sunt reci

Presa internaţională, despre cazul Gabriel Grecu: Relaţiile dintre România şi Rusia sunt reci
Sursa foto: Foto: BBC
17 Aug 2010   •   21:14

Cazul diplomatului român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj şi declarat persona non grata în Rusia, a reţinut atenţia presei internaţionale. Agenţiile de ştiri plasează evenimentul în contextul relaţiilor dintre Rusia şi România, pe care Associated Press nu ezită să le descrie drept "reci".

După ce rezumă comunicatul FSB privind cazul lui Gabriel Grecu, Associated Press reaminteşte câteva episoade recente ale relaţiilor ruso-române. "Relaţiile dintre Rusia şi România sunt reci. România a intrat în NATO în 2004 şi a iritat Rusia prin susţinerea guivernului pro-european din Moldova, o fostă republică sovietică unde două treimi din populaţie vorbeşte limba română", scrie agenţia.

La rândul său, agenţia Reuters plasează incidentul în contextul mai larg al relaţiilor dintre Rusia şi Occident. Agenţia relevă îngrijorarea Moscovei faţă de planul american de a instala rachete anti-rachetă în România.

"Planurile scutului american anti-rachetă au înfuriat fostul stăpân al Europei de Est de pe vremea Războiului Rece, Rusia, care vede în acest scut o ameninţare la adresa propriului său arsenal nuclear", scrie Reuters. "Rusia şi statele occidentale se acuză reciproc de acţiuni substanţiale de spionaj, la aproape două decenii după sfârşitul Războiului Rece".

Aceleaşi aspecte au reţinut atenţia comentatorilor de la agenţia spaniolă EFE, citată de cotidianul ABC.

"FSB a anunţat o sporire a activităţii spionilor occidentali pe teritoriul rus, în pofida actualei ameliorări a relaţiilor Rusiei cu SUA şi NATO. Rusia a criticat România, membră NATO din 2004, pentru că a acceptat instalarea pe teritoriul său a rachetelor interceptoare americane, după 2015, ca parte a viitorului scut anti-rachetă", scrie agenţia spaniolă.

Ştirea reţinerii lui Gabriel Grecu a fost reluată şi de CNN, care a tradus în stil propriu comunicatul serviciului secret rusesc. "Gadgeturile de spionaj confiscate de la agent dezvăluie pe deplin activităţile sale ostile faţă de Rusia", scrie CNN, citând comunicatul FSB.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: presa internationala
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close