Antena 3 CNN Actualitate Media Presa străină: România a picat examenul CE pe justiţie

Presa străină: România a picat examenul CE pe justiţie

Presa străină: România a picat examenul CE pe justiţie
Sursa foto: Foto: Euronews
21 Iul 2010   •   08:48

Agenţiile de presă şi ziarele străine, care au comentat raportul Comisiei Europene pe tema justiţiei, relevă că documentul este mult mai sever faţă de România, decât faţă de Bulgaria. Situaţia Agenţiei Naţionale pentru Integritate este, potrivit comentatorilor străini, cel mai important motiv al criticilor venite de la Bruxelles.

"România ratează examenul anual al UE, fiind considerată coruptă şi prea puţin transparentă", este titlul unei corespondenţe de la Bruxelles, publicată de ziarul spaniol El Mundo.

"La trei ani şi jumătate după intrarea în Uniunea Europeană, România nu numai că rămâne împotmolită în corupţie, nepedepsire a delictelor şi lipsă de eficacitate şi transparenţă a instituţiilor, dar a pierdut şi voinţa politică de reformă. Comisia Europeană a zugrăvit un tablou deosebit de întunecat despre această ţară", scrie corespondenta ziarului.

"Instituţiile de la Bruxelles au mustrat România şi Bulgaria pentru lipsurile importante din domeniile luptei anti-corupţie şi reformei judiciare. România este criticată în mod deosebit şi acuzată de "voinţă politică insuficientă pentru susţinerea procesului de reformă", relevă agenţia France Presse. Agenţia aminteşte că noua lege privind Agenţia Naţională pentru Integritate, considerată la Bruxelles "un important pas înapoi", a fost invalidată de Curtea Constituţională şi va fi reexaminată.

New York Times notează că, "până de curând, oficialităţile europene erau mai îngrijorate de eşecurile Bulgariei. Chiar săptămâna trecută, un raport separat asupra fraudelor sublinia că Bulgaria rămâne o problemă serioasă... De această dată, principalul motiv al severităţii comisiei pare să fie mânia faţă de eforturile de subminare a Agenţiei Naţionale de Integritate", adaugă ziarul.

Cotidianul economic francez Les Echos, asemenea altor ziare, citează şi reacţia preşedintelui Traian Băsescu la raport. "Traian Băsescu a recunoscut că există lipsuri, dar consideră că raportul exagerează când afirmă că România nu şi-a respectat obligaţiile faţă de UE". "Potrivit unor analişti, corupţia ar putea duce la eşecul acordului de ajutor de 20 de miliarde de euro, încheiat de România cu FMI", avertizează Les Echos.

Antena 3

 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close