Antena 3 CNN Actualitate Media "Prezenţa slabă a alegătorilor îl salvează pe Băsescu de la destituire". Invalidarea referendumului, comentată în presa internaţională

"Prezenţa slabă a alegătorilor îl salvează pe Băsescu de la destituire". Invalidarea referendumului, comentată în presa internaţională

"Prezenţa slabă a alegătorilor îl salvează pe Băsescu de la destituire". Invalidarea referendumului, comentată în presa internaţională
30 Iul 2012   •   10:39

Presa internaţională, care relatează pe larg despre referendumul de duminică, scrie că ambele tabere şi-au anunţat victoria, înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, luni.
   
Agenţiile AFP şi REUTERS au anunţat primele invalidarea referendumului, o informaţie preluată de principalele publicaţii de pe toate continentele.

"Referendumul din România privind destituirea preşedintelui nu este valid (estimări oficiale)", a anunţat AFP, care a titrat, de asemenea, "Preşedintele Băsescu afirmă că a scăpat de destituire", în timp ce REUTERS a anunţat "Prezenţă slabă la votul de destituire" din România.
   
"Nivelul de participare la referendumul privind destituirea preşedintelui României Traian Băsescu a fost de 45,92%, deschizând calea invalidării acestei consultări, potrivit estimării oficiale a Biroului Electoral Central anunţată în noaptea de duminică spre luni", scrie AFP, adăugând că "Domnul Băsescu ar trebui, deci, să rămână la conducerea României".
   
"Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea din secţiile (de votare), o zdrobitoare majoritate a alegătorilor, 86,90%, s-au pronunţat, la ora (locală) 21 (18.00 GMT), pentru destituirea preşedintelui", continuă agenţia franceză, care a publicat, de asemenea, o biografie a lui Băsescu şi precizând totodată că Biroul Electoral Central va publica primele rezultate oficiale luni, la ora locală 10.00 (7.00 GMT).
   
"Prezenţa la vot, cu puţin sub pragul (necesar pentru validarea) votului din România", titrează CHICAGO TRIBUNE citând Reuters, precizând că "prezenţa la referendumul privind destituirea preşedintelui Traian Băsescu a fost de 46 la sută, conform datelor biroului electoral, ceea ce înseamnă că votul nu a fost valid, râmânând sub pragul de 50 la sută". "Exit poll-urile arată că peste 80 la sută (dintre români) au votat pentru destituirea lui Băsescu, dar acesta va rămâne în funcţie din cauza cerinţei" de validare a referendumului, scrie cotidianul.
   
"Ambele părţi şi-au anunţat victoria după închiderea urnelor", scrie WALL STREET JOURNAL, "în condiţiile în care (pe de o parte) consultarea este validată de un prag al prezenţei la vot de 50 la sută, iar (pe de altă parte) autorităţile electorale au estimat că pragul nu a fost atins cu puţin", "rezultatele oficiale fiind aşteptate luni". Publicaţia precizează că Băsescu le-a cerut susţinătorilor săi să boicoteze votul şi îl citează afirmând că românii au "respins o lovitură de stat" prin neparticipare.
   
"Oponenţii de stânga ai preşedintelui au anunţat, însă că o intensificare a prezenţei (duminică seara) târziu a adus suficiente voturi pentru demiterea preşedintelui", continuă WSJ, citând un exit-poll potrvit căruia aproximativ 80% dintre alegătorii prezenţi au votat împotriva  lui Băsescu.
   
Tot duminică noaptea, "Ponta care a condus efortul de destituire a lui Băsescu, a declarat că orice politician care va ignora un asemenea verdict clar a pierdut legătura cu realitatea", continuă WSJ, adăugând că autoritatea electorală a anunţat o prezenţă preliminară de aproximativ 46% şi că "susţinătorii lui Ponta au avertizat că acest scor ar putea să nu conţină ultimele voturi din ţară şi ale (românilor) din străinătate".
   
"Votul de destituire din România invalidat cu puţin, anunţă preşedintele", scrie CNN, adăugând că "Băsescu şi-a anunţat victoria duminică (seara) târziu, după ce o prezenţă la vot slabă pare să invalideze un referendum privind destituirea sa".
   
"Prezenţa românilor la vot va pecetlui soarta preşedintelui", scrie Neil Buckley, de la Bucureşti, pentru FINANCIAL TIMES, subliniind că "românii au votat puternic pentru destituirea preşedintelui, însă estimările iniţiale au sugerat că rezultatul referendumului privind destituirea lui Traian Băsescu ar putea fi declarat invalid din cauza prezenţei slabe".
   
"Conflictul cu vânătăi dintre Guvern şi preşedinte a provocat îngrijorări la nivel internaţional cu privire la statul de drept şi democraţie în una dintre cele mai tinere şi sărace membre a UE, trimiţând moneda ţării la un nivel scăzut-record", aminteşte FT.
   
"Preşedintele român supravieţuieşte unui vot crucial", anunţă postul paneuropean EURONEWS, precizând că preşedintele suspendat şi-a declarat victoria în urma referendumului. "Adesându-se unor susţinători care jubilau, fostul căpitan de navă a spus că România l-a susţinut stând acasă", continuă postul, adăugând că "în pofida (estimărilor oficiale) prezenţa la vot şi rezultatul nu a fost anunţat".
    
"Preşedintele nepopular al României a luptat pentru supravieţuirea sa politică în noaptea de duminică spre luni, în contextul în care românii s-au pronunţat cu privire la destituirea sa sau nu în cadrul unei bătălii politice care a ridicat probleme cu privire la statul de drept în acest tânăr membru UE", scrie cotidianul britanic THE INDEPENDENT, citând ASSOCIATED PRESS. Acelaşi material AP este citat şi de către site-ul american REALCLEARPOLITICS.COM.
   
"Preşedintele României supravieţuieşte referendumului de destituire", titrează THE TELEGRAPH. "Preşedintele României a afirmat că a dejucat o tentativă de  ?lovitură de stat?, după ce a supravieţuit referendumului privind destituirea" sa, scrie Matthew Day, de la Vorşovia, pentru publicaţia britanică.
   
"Românii par că nu l-au destituit pe preşedinte", titrează THE GUARDIAN, precizând că prezenţa la vot a fost slabă, deşi exit-poll-urile sugerează că 80% din voturi au fost în favoarea destituirii. "Încercarea îndrăzneaţă şi controversată a Guvernului român de a-l demite pe şeful statului pare că a eşuat" din cauza prezenţei la referendum, scriu Ian Traynor de la Zagreb şi Roberta Radu de la Bucureşti pentru publicaţia britanică.
   
"Votul pentru destituire din România, invalid", anunţă EXPRESS în ediţia online, care citează AP, notând că preşedintele Traian Băsescu a promis să acţioneze în vederea reconcilierii ţării.
   
Site-ul postului THE VOICE OF RUSSIA anunţă că "Preşedintele român ar putea să îşi păstreze funcţia", apreciind că referendumul privind "suspendarea" preşedintelui Traian Băsescu "pare să fi dat peste cap eforturile oponenţilor săi de a-l demite", în timp ce site-ul NOVINITE.COM anunţă că "Preşedintele Băsescu supravieţuieşte referendumului de destituire".
   
La fel titrează DEUTESCHE WELLE, notând că "preşedintele suspendat român Traian Băsescu pare să îşi păstreze funcţia, în urma unui referendum cu privire la destituirea sa care nu a reuşit să atragă procentul necesar de alegători" pentru a fi validat, dar şi site-ul postului RADIO FREE EUROPE-RADIO LIBERTY, care apreciază că "un succes la referendum ar fi trimis ţara spre noi alegeri prezidenţiale peste trei luni", ceea ce "ar fi putut conduce la amânarea alegerilor parlamentate, în prezent aşteptate în noiembrie".
   
"Prezenţa slabă a alegătorilor îl salvează pe preşedintele României Băsescu de la destituire", anunţă RIA NOVOSTI în pagina online citând CNN, notând că "referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu pentru depăşirea puterilor sale a eşuat" din cauza unei prezenţe slabe la vot.
  
    Citeşte şi:

"Traian Băsescu pare să fi supravieţuit referendumului. Prezenţa scăzută la urne i-a asigurat scaunul" - presa străină despre rezultatul referendumului

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close