Antena 3 CNN Actualitate Media Protestul bicicliştilor din Bucureşti, în presa internaţională

Protestul bicicliştilor din Bucureşti, în presa internaţională

Protestul bicicliştilor din Bucureşti, în presa internaţională
Sursa foto: Foto: Facebook/Vlad Ursulean
de G.S.    |    21 Sep 2013   •   20:10
Mai multe mii de români au ieşit sâmbătă în stradă pe biciclete, la Bucureşti, pentru a solicita realizarea de piste rezervate cicliştilor, acuzând în acelaşi timp autorităţile că sunt interesate doar de dezvoltarea unor proiecte rutiere dedicate automobilelor, multiplicând astfel sursele de poluare, relatează AFP, conform Agerpres.
 
"Am o maşină, dar prefer să merg pe bicicletă, deşi este mult mai riscant pentru că nu avem piste. Dacă ar exista piste (pentru biciclişti), oraşul ar fi mai puţin aglomerat, mai puţin poluat şi mai civilizat", a declarat pentru AFP Alexandru, programator web, unul dintre protestatari. Manifestanţii, dintre care unii purtau mici pancarte cu textul "Vreau piste ca la Amsterdam", au cerut şi demisia primarului Sorin Oprescu. "Noi luăm bicicletele doar când ieşim în parc la plimbare cu băieţelul nostru. Dacă ar fi piste în oraş, ne-am simţi în siguranţă şi am putea ieşi mai mult pe bicicletă", a declarat pentru AFP Ramona, o economistă de 32 de ani.
 
Organizaţia pentru promovarea transportului alternativ în România (Optar) şi Comunitatea cicliştilor din Bucureşti, organizatorii manifestaţiei, acuză autorităţile de "lipsă de viziune privind dezvoltarea durabilă" şi de "promovarea proiectelor care multiplică sursele de poluare", în locul încurajării mijloacelor de transport care nu poluează, aşa cum este bicicleta. 
 
"Fie că este vorba de partidele politice, de organismele guvernamentale sau de primarul capitalei, Sorin Oprescu, autorităţile ignoră sau chiar luptă împotriva nevoii cetăţenilor de a recupera acest oraş pentru ei înşişi şi nu pentru maşini", conform unui comunicat al protestatarilor, citat de AFP.
 
Cu peste 1,2 milioane de vehicule, Bucureştiul este una dintre cele mai poluate capitale europene. În ultimii ani însă se remarcă o creştere a numărului bicicliştilor, mai notează agenţia franceză de presă. 
 
Această acţiune de protest a fost organizată cu ocazia "Zilei fără automobil", în cadrul săptămânii europene a mobilităţii durabile.
 

×

Desfăşurare impresionantă de forţe

Primele imagini de la barajul fisurat de la Tăul Mare

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close