Antena 3 CNN Actualitate Media Tentative de fraudă pe Youtube | DNSC: "Infractorii folosesc această metodă simplă"

Tentative de fraudă pe Youtube | DNSC: "Infractorii folosesc această metodă simplă"

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că, în ultimele zile, au apărut conturi și videoclipuri sponsorizate care promovează tentative de fraudă pe Youtube.

Tentative de fraudă pe Youtube | DNSC: "Infractorii folosesc această metodă simplă"
Sursa foto: GettyImages
de Claudia Popovici    |    03 Noi 2023   •   16:37

Potrivit specialiștilor DNSC, metoda este destul de simplă și eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele Meta.

"Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informații și elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului.

În cazul prezentat astăzi, un astfel de cont creat la finalul lunii septembrie se "deghizează" în compania Transgaz și promovează o reclamă falsă, care oferă oportunități ireale de îmbogățire rapidă prin investiții care ar fi susținute de compania în cauză și de Guvernul României”, arată DNSC, care precizează că clipul împrumută și logo-ul unui post de televiziune pentru un grad sporit de încredere oferit audienței.

"Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluție de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing și să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare", spun specialiștii.

Citeşte şi: Avertisment DNSC: "Atenţie la conturile online. Atacatorii profită de momentele când sunteți vulnerabili"

DNSC, recomandări pentru a nu cădea victima atacatorilor cibernetici.

  • analizați cu atenție informațiile culese din mediul online,
  • evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire,
  • raportați astfel de postări pentru fraudă către rețeaua socială, nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană 
  • verificați întotdeauna pe site-ul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară - informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate ori care nu prezintă încredere.

De asemenea, în cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliția Română, fizic sau online.

×
Subiecte în articol: DNSC tentativa de frauda YouTube
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close