Antena 3 CNN Actualitate Medicii atenţionează: 55% din români nu plătesc asigurările de sănătate. Sistemul nu va mai putea supravieţui

Medicii atenţionează: 55% din români nu plătesc asigurările de sănătate. Sistemul nu va mai putea supravieţui

Medicii atenţionează: 55% din români nu plătesc asigurările de sănătate. Sistemul nu va mai putea supravieţui
Sursa foto: Foto: stiri.botosani.ro
de M.Z.    |    23 Mar 2012   •   10:19

Directorul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mihai Lucan, susţine că 55% din populaţia României nu plăteşte asigurările de sănătate, iar în condiţiile subfinanţării sale, sistemul sanitar nu va putea supravieţui, informează Agerpres.

Medicul Lucan a arătat că el se confruntă, la ora actuală, cu o serie de situaţii limită, "din cauza unor legi aplicate intempestiv, fără ancorare în situaţia reală a structurii sociale româneşti".

"S-a ajuns ca o parte din cei ce au construit şcoli, drumuri, structuri funcţionale sunt scoşi la pensie aproape ca nişte muncitori din laminoare, iar generaţia care urma să îi înlocuiască nu a ajuns la maturitatea profesională necesară, sau, mai rău decât atât, s-ar putea să nici nu ajungă vreodată. O zonă de mijloc de doctori sunt foarte căutaţi în străinătate şi pleacă, au motive să plece. Şi se ridică următoarea întrebare: . Nicio lovitură nu a fost mai perfidă şi mai distrugătoare decât nişte legi aplicate neadecvat. (...)Legile sunt în aşa fel făcute încât nu va rămâne nimeni, nimeni în sistem. Unde se vor duce pacienţii? Se va organiza un sistem sanitar fără persoane. Asta se va întâmpla", a adăugat Lucan.

Potrivit preşedintelui-director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Emilia Groza, penzru 40% din populaţia Clujului se acordă servicii medicale fără plata contribuţiei la bugetul asigurărilor de sănătate.

Mihai Lucan a fost consilier al fostului premier Emil Boc, pe probleme de sănătate.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close