Antena 3 CNN Actualitate Memorandumul semnat cu Huawei, publicat pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informaţională

Memorandumul semnat cu Huawei, publicat pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informaţională

Memorandumul semnat cu Huawei, publicat pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informaţională
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Feb 2014   •   18:18

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a publicat pe site-ul instituţiei memorandumul încheiat cu producătorul chinez de echipamente IT&C Huawei în noiembrie 2013, care prevede, printre altele, participarea companiei la "construcţia Sistemului de Informaţii şi Comunicaţii Naţional", informează Mediafax.

Potrivit documentului, care include trei pagini, ministerul "vine în întâmpinarea" Huawei în vederea participării la construcţia Sistemului de Informaţii şi Comunicaţii Naţional, Sistemului de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronică (E-Government), proiectelor de tip Oraş Inteligent (Smart City) şi Reţelei Naţionale de Bandă Largă dezvoltate de Guvernul României.

De asemenea, ministerul va oferi sprijin în vederea iniţierii proiectului de Reţea Integrată a Transelectrica al cărui memorandum de înţelegere a fost semnat la Beijing în septembrie 2012.

"MSI vine în întâmpinarea Huawei în vederea oferirii de şcolarizări profesionale şi de stagii de formare profesională studenţilor şi inginerilor români în scopul îmbunătăţirii competitivităţii acestora", se spune în document.
    
Totodată, ministerul vine în întâmpinarea Huawei în vederea creării de noi oportunităţi de locuri de muncă pe piaţa locală din România şi va oferi sprijinul necesar în politicile financiare în vederea îndrumării Huawei în aplicarea procesului schemei de ajutor de stat.
    
"MSI apreciază demersurile finalizate ale Huawei pentru înfiinţarea Centrului global de servicii IT şi a Centrului global de servicii financiare din România. MSI va depune eforturile necesare în vederea asigurării pentru Huawei a unui mediu de afaceri deschis, activ, eficient şi echitabil, prin optimizarea şi îmbunătăţirea mecanismelor relevante", se arată în document.
    
Potrivit memorandumului, Huawei este dispus să îşi intensifice investiţiile şi eforturile din România, în scopul de a-şi extinde activităţile şi contribuţia.

Huawei îşi va extinde pe viitor achiziţiile locale şi se aşteaptă să realizeze în viitor mai multe achiziţii cumulate locale.
    
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a înţeles, din semnarea memorandumului Guvernului cu firma chineză Huawei, de ce premierul Ponta vrea Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea sa, acuzându-l că a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale.
    
Preşedintele a spus că îl notifică public pe premier că indiferent ce vot se va da în Parlament, îi este greu să creadă că o astfel de lege va trece de Curtea Constituţională, ştiind atribuţiile legale ale STS, şi a arătat că securitatea naţională "nu se dă pe mâna unor firme de IT străine, indiferent cât de prietene am fi cu o ţără sau alta".
  
În replică, premierul Victor Ponta a afirmat, joi, că ideea că Huawei ar face ceva pentru STS este lipsită de adevăr şi nici nu există motive de îngrijorare legate de memorandumul semnat, deoarece firma chineză lucrează cu SUA şi Europa şi furnizează de mulţi ani echipamente pentru mari companii româneşti.

×
Subiecte în articol: Huawei Victor Ponta
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close