Antena 3 CNN Actualitate ATM Jackpotting, metoda de jaf bancar care sperie Europa. Infractori români prinşi în flagrant

ATM Jackpotting, metoda de jaf bancar care sperie Europa. Infractori români prinşi în flagrant

Infractorii s-au adaptat vremurilor actuale şi s-au specializat în jafurile bancare efectuate digital. Cu un USB şi un laptop hoții români au folosit metoda „ATM Jackpotting" pentru a sparge băncile din Europa. Un tânăr român urmărit internațional a fost prins.

ATM Jackpotting, metoda de jaf bancar care sperie Europa. Infractori români prinşi în flagrant
Sursa foto: luccaindiretta.it
de Claudia Popovici    |    06 Ian 2022   •   18:49

Din grupul infractorilor care folosesc metoda „ATM Jackpotting" fac parte şi românii. Mai exact, un tânăr din Dâmbovița, în vârstă de 21 de ani, dat în urmărire internațională de Poliţia din Belgia, a fost prins în comuna Aninoasa, de către poliţiştii specializați în investigații criminale.

Potrivit cercetărilor, hoții care folosesc metoda „ATM Jackpotting" s-au adaptat vremurilor actuale şi cu un simplu laptop comit jafuri bancare de zeci de mii de euro şi lasă în urmă pagube considerabile la fiecare ATM.

Metoda „ATM Jackpotting” presupune efectuarea unor găuri în bancomat pentru a ajunge la firele prin care aparatul este conectat la reţeaua bancară.  

Ajunşi în reţea, infractorii folosesc apoi un calculator pentru a introduce un program în sistemul de operare a bancomatului prin care se pot scoate apoi toți banii disponibili în aparat.

La nivel european aceste tipuri de atacuri digitale sunt tot mai des sesizate de unitățile bancare care au căzut pradă hoților 2.0, aşa cum sunt numiți în lumea infracțională.

În acest context, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, în colaborare cu poliţişti de la Postul de Poliţie Aninoasa, au identificat, în localitatea Săteni, un bărbat de 21 de ani, urmărit internațional.

Pe numele lui, autorităţile judiciare din Belgia au emis un mandat european de arestare pentru comiterea a două infracțiuni de tentativă de jackpotting, fiind spart un bancomat şi provocate pagube materiale considerabile”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmbovița, citat de presa locală.

Bărbatul a fost prezentat Curţii de Apel Ploieşti, fiind arestat preventiv pentru 15 zile. Mai mult, el a fost depus în Centrul de Reținere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Dâmbovița.

Jaf de 80.000 de euro din bancomate prin metoda "ATM Jackpotting", în Italia. Trei români au fost arestaţi

Trei bărbați de naționalitate română și moldovenească, în vârstă de 24, 36 și 40 de ani, au reuşit să fure 80.000 de euro din bancomate în mai multe localităţi din Italia folosind metoda "ATM Jackpotting" inspirată din filmele de acţiune.

Potrivit poliţiştilor italieni, ancheta a început în data de 15 septembrie 2020 şi are implicaţii internaţionale. Carabinierii au reușit să facă legătura cu alte furturi efectuate prin aceeaşi metoda în localitățile Pietrasanta, Pescaglia, Vezzano Ligure din provincia La Spezia și San Giovanni Valdarno din provincia Arezzo.

Infractori români prinşi în flagrant

În data de 15 octombrie 2020, poliţiştii italieni au prins în flagrant trei infractori în urma unei lovituri eșuate în localitatea Capannori din provincia Lucca. Asupra lor carabiniereii au găsit 8.700 de euro, computerul pentru instalarea sistemului de operare, precum și dispozitivul prin care se conectau la bancomate, dar și stații radio, mașini de găurit și alte instrumente.

×
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close