Antena 3 CNN Actualitate Metroul bucureştean va ajunge în toate cartierele oraşului peste 20 de ani (VIDEO)

Metroul bucureştean va ajunge în toate cartierele oraşului peste 20 de ani (VIDEO)

Metroul bucureştean va ajunge în toate cartierele oraşului peste 20 de ani (VIDEO)
08 Oct 2009   •   23:12

650.000 de oameni merg zilnic cu metroul, la Bucureşti. În timp ce metroul londonez, primul din lume, transportă de cinci ori mai mult. Se vede că l-au construit cu o sută de ani înaintea noastră. Mai bine nu ne comparăm. Pentru că dacă avem ceva proiecte, nu avem suficienţi bani să-i prindem din urmă.

Nu un constructor, ci un energetician, Dimitrie Leonida, a venit cu ideea construirii unui metrou la Bucureşti. Era şi el unul dintre cei care trăiau dramatic caznele deplasării pe arterele supra-aglomerate ale oraşului. Asta se întâmpla în 1930. Metroul a început să se construiască 40 de ani mai târziu.

Şi s-a deschis în 1979, pe 19 noiembrie. Prima linie care pornea de la Semănătoarea - actuala Petrache Poenaru - avea doar şase staţii.

A picat regimul comunist, au murit şi planurile măreţe. Asta în timp ce francezii, japonezii sau americanii construiau permanent. Metroul parizian are 16 linii, străbate tot oraşul şi-l leagă de suburbii. New York-ul este traversat de 22 de magistrale şi cară zilnic cinci milioane de oameni. Iar japonezii tocmai au inaugurat trenuri care nu au contact cu şina.

?E frumos la ei, dar e frumos şi la noi. Nu aş da metroul de la Bucureşti pe altele, chiar dacă suntem în dezvoltare?, a spus Gheorghe Udrişte, director general Metrorex.

Vom avea şi noi metrou în toate cartierele oraşului, încă patru linii şi trenuri noi. Trebuie să mai aşteptăm puţin, vreo 20 de ani. Ca să fie gata mai repede ne trebuie bani, mulţi bani.

?Avem câteva proiecte care stau în aşteptare. Primul va fi linia cinci, Drumul Taberei-Haşdeu, Operă, Universitate?, a precizat Gheorghe Udrişte.

Linia Drumul Taberei-Universitate trebuie extinsă până în Pantelimon. Şi pornit şantierul celei care leagă oraşul de aeroportul din Otopeni. Şi peste 10-15 ani, construit un inel de metrou în jurul oraşului. Până atunci, dacă apar bani, se vor înlocui trenurile, scările rulante vechi şi ceasurile.



Observator

×
Subiecte în articol: metrou Bucuresti
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close