Antena 3 CNN Actualitate Mihai Diaconescu, INFP: "Falia din Gorj este lungă şi poate da cutremure cu magnitudini mari"

Mihai Diaconescu, INFP: "Falia din Gorj este lungă şi poate da cutremure cu magnitudini mari"

Mihai Diaconescu, cercetător al INFP, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că falia din judeţul Gorj, care a provocat cutremurul de 5,7 de pe 14 februarie, este lungă, astfel că poate genera cutremure cu magnitudini mari.

de Alin Tarnovschi    |    15 Feb 2023   •   15:24

"Sunt formule care stabilesc legătura între magnitudine şi lungimea faliei. Cu cât falia este mai lungă, poate să potenţeze un cutremur cu o magnitudine mai mare.

Uitaţi-vă ce lungă este această falie. Îţi dă un 7 liniştit. Depăşeşte 70 de kilometri. Dacă s-ar rupe pe toată lungimea. Noi, la scara asta, o figurăm a fi o linie continuă, ea pe teren este, de fapt, fragmentată. De asta şi cutremurele în platformă sunt limitate.

Puterea zonei este limitată de a da cutremure cu magnitudine mare. Anul trecut, în zonă a fost un cutremur de 4. Nu putem să spunem că zona este necunoscută. Au fost cutremure, dar nu au fost atât de multe şi atât de puternice încât să ne atragă atenţia în mod deosebit, cum a fost zona Vrancea sau Dobrogea de nord.

Cauza este comună a cutremurelor din Gorj, modul de producere al cutremurelor este cam acelaşi, urmează să vedem şi procesul este în desfăşurare pe măsură ce apar noi replici, care este falia care guvernează", a declarat Mihai Diaconescu.

Citeşte şi: Peste 160 de replici după cutremurul din Gorj | Constantin Ionescu, directorul INFP: "Sunt înregistrate cam la un sfert de oră"

×
Subiecte în articol: Mihai Diaconescu INFP cutremur Gorj
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close