Antena 3 CNN Actualitate "Mii de vieţi sunt în pericol". Secretarul general al ONU se teme de un "masacru" în oraşul kurd Kobane

"Mii de vieţi sunt în pericol". Secretarul general al ONU se teme de un "masacru" în oraşul kurd Kobane

"Mii de vieţi sunt în pericol". Secretarul general al ONU se teme de un "masacru" în oraşul kurd Kobane
Sursa foto: Foto: Agerpres
12 Oct 2014   •   20:43

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat duminică "toate părţile să se ridice pentru a împiedica un masacru al civililor la Kobane", oraşul kurd din Siria pe care jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) sunt pe cale să-l cucerească, la frontiera cu Turcia, relatează AFP.

"Îmi reiterez îngrijorarea profundă cu privire la situaţia dinăuntrul şi din zona oraşului sirian Kobane. Având în vedere atacurile aflate în curs ale SI, mii de vieţi sunt în pericol", a subliniat Secretarul general al ONU.

Emisarul special ONU pentru Siria Staffan De Mistura a declarat deja, vineri, că civilii vor fi "foarte probabil masacraţi", în cazul în care Kobane cade pe mâna jihadiştilor, care au luat localitatea cu asalt pe 16 septembrie.

În cazul unei victorii în acest oraş-cheie sirian, jihadiştii din cadrul SI vor prelua, în plus, controlul asupra a aproape 400 dintre cei 900 de kilometri de frontieră dintre Turcia şi Siria, a apreciat De Mistura.

Până la 700 de civili se află în continuare în centrul oraşului, iar între 10.000 şi 13.000 s-au adunat în apropiere de frontieră, a spus el, îndemnând Ankara, care le interzice kurzilor sirieni refugiaţi în Turcia să treacă frontiera înapoi, să "autorizeze fluxul de voluntari să intre în oraş pentru a-i susţine acţiunea de autoapărare".

Forţele kurde, mai puţine şi mai prost echipate, opun rezistenţă dârz, de aproape o lună, jihadiştilor care controlează 40% din Kobane.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Ban Ki-moon kurzi jihadisti
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close