Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Agriculturii: "Nu a fost emisă emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina"

Ministerul Agriculturii: "Nu a fost emisă emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina"

Ministerul Agriculturii a anunţat, într-un comunicat de presă, că nu a emis niciun acord pentru punerea în liberă circulaţie în vederea utilizării produselor agricole cu origine din Ucraina pe teritoriul României.

Ministerul Agriculturii: "Nu a fost emisă emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina"
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    20 Feb 2024   •   17:19

"Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la importul de cereale din Ucraina și pentru corecta informare a opiniei publice, regăsiți mai jos datele centralizate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe baza informațiilor furnizate de către ANSVSA și Autoritatea Vamală Română.

Facem precizarea că MADR nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina, reglementate prin Ordonanța de Urgenţă nr.84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, până la data de 20 februarie 2024.

Reamintim că în ședința Guvernului din data de 12 octombrie 2023 a fost adoptată ordonanța de urgență privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Actul normativ adoptat stabilește măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării. Produsele agricole care fac obiectul importului reglementat prin actul invocat sunt: grâul și meslinul, porumbul, semințele de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate, semințele de floarea-soarelui, chiar sfărâmate. Actul normativ a fost completat în decembrie 2023, pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe bază de licență fiind adăugate făina și zahărul.

Având în vedere că MADR nu a eliberat până în prezent nicio licență de import pentru produse proveniență Ucraina, potrivit legislației în vigoare, de la începutul anului 2024 și până în prezent nu au fost realizate importuri în România de cereale proveniență Ucraina", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Totodată, Ministerul Agriculturii a prezentat şi tabele cu situaţia importurilor de produse agricole din Ucraina în anul 2023

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close