Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Culturii consideră că este ”imoral” ca el să răspundă pentru ”Cumințenia Pământului”

Ministrul Culturii consideră că este ”imoral” ca el să răspundă pentru ”Cumințenia Pământului”

Ministrul Culturii consideră că este ”imoral” ca el să răspundă pentru ”Cumințenia Pământului”
28 Apr 2017   •   18:13

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ioan Vulpescu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că, în opinia sa, este "imoral" să răspundă el pentru eşecul campaniei de subscripţie publică pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi, "Cuminţenia pământului", campanie pe care a calificat-o drept "un dezastru naţional". 

Întrebat care sunt noutăţile în privinţa acestei opere şi a campaniei, Ioan Vulpescu a răspuns că fostul premier, Dacian Cioloş, este cel care "ştie cel mai bine care este stadiul". 

"Aici, cred că domnul Dacian Cioloş ştie mai bine care este stadiul şi foştii miniştri, cei care au gestionat acest dezastru naţional. Din păcate, ştiţi, în politică se vorbeşte foarte mult despre moştenirea dezastruoasă. Ai de gestionat întotdeauna cartofi fierbinţi, să zicem. Mie îmi plac cartofii, ăia prăjiţi, nu fierbinţi, atunci când te duci şi trebuie să răspunzi unor întrebări - întrebare legitimă a dumneavoastră şi nu o să fug de ea - dar, ştiţi, este totuşi imoral să răspundă cineva pentru un dezastru naţional pe care l-a organizat altcineva. În acest moment, după ce ai făcut o campanie de subscripţie publică, măcar să spui: îmi pare rău, am greşit sau poate n-am greşit, de fapt e un mare succes, vouă vi se pare, că de fapt 'Cuminţenia pământului' a fost cumpărată, am strâns nu 6 milioane, ci 60 de milioane", a spus Vulpescu. 

Potrivit ministrului, au început să sosească deja cereri de returnare a banilor din partea celor care au făcut donaţii pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi. 

"Până la sfârşitul anului, oamenii îşi pot primi banii înapoi, însă aici este un exerciţiu extrem de complicat, sunt companiile, sunt comisioanele pe care noi va trebui să le plătim. Sigur că sunt (cereri de restituire - n..r)", a declarat Vulpescu. 

Fiind întrebat cine a depus mai multe cereri de restituire, persoanele juridice sau cele fizice, ministrul Culturii a răspuns: "Cred că cei din guvern, care au donat anul trecut". 

În ceea ce priveşte protejarea operelor lui Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu, care au fost supuse recent unor acte de vandalism, ministrul Culturii a apreciat că măsurile trebuie luate exclusiv de către administraţia locală. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: cumintenia pamantului

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close