Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Finanțelor Publice: Nu avem în vedere majorări de taxe și impozite în acest an

Ministrul Finanțelor Publice: Nu avem în vedere majorări de taxe și impozite în acest an

Ministrul Finanțelor Publice: Nu avem în vedere majorări de taxe și impozite în acest an
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Sep 2016   •   12:17

Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an, se arată într-un comunicat al ministerului, publicat la câteva ore după apariția informațiilor cu privire la un proiect de Ordonanță de Urgență al Guvernului, prin care persoanele care desfășoară activități independente și profesii liberale ar urma să plătească taxe mult mai mari decât în prezent.

”Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri”, se mai arată în comunicat.

Ulterior, ministrul Anca Dragu a precizat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că proiectul nu este unul asumat de Ministerul Finanțelor Publice, dând asigurări că va respinge o asemenea inițiativă, în cazul în care va ajunge pe masa sa.

Anca Dragu a precizat că va publica, pe site-ul ministerului, un proiect de modificare a Codului fiscal care vizează strict simplificarea şi debirocratizarea, în niciun caz creşteri de taxe şi impozite

Dările angajaţilor ar putea să se dubleze, potrivit unui proiect apărut public

Per total, rata de taxare se micșorează, însă pentru persoanele cu activități independente va fi o majorare semnificativă care va resimțită pentru că vor datora 21,7% și 8,9% față de 10,5% - CAS și 5,5% - CASS.

În prezent, pot opta pentru plata cotei individuale de pensie de 10,5% sau a celei complete de 26,3%. Practic, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla și va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor. În cazul pensiilor CAS, este menținută la 5,5%.

Totodată, vor fi afectate persoanele care au venituri din chirii și arendă care vor datora CAS de 8,9% în loc de 5,5%, în prezent.

Gabriel Biriș, autorul proiectului privind majorarea taxelor pe muncă

Gabriel Biriş s-a remarcat anul acesta prin declaraţii uluitoare dar şi printr-o atitudine sfidătoare la adresa românilor cu venituri modeste.

Biriş a fost unul dintre oficialii guvernamentali care s-a împotrivit legii dării în plată şi care a propus ca românii fără venituri să plătească impozit la sănătate, suţinând că au de unde, pentru că "nu mănâncă rădăcini".

Asta în timp ce el însuşi nu a reuşit să lămurească relaţia pe care o are cu firme off shore şi cu societăţi care au dat în judecată ministerul în care el este secretar de stat.

 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close