Antena 3 CNN Actualitate Amendă 150 lei pentru pietonii care traversează strada folosind telefonul şi limită de 30km/h pentru biciclişti - Modificări la Codul rutier

Amendă 150 lei pentru pietonii care traversează strada folosind telefonul şi limită de 30km/h pentru biciclişti - Modificări la Codul rutier

Pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada ar putea fi amendaţi, iar limita de viteză pentru biciclişti, redusă la 30 km/h - acestea sunt câteva dintre modificările propuse în Codul rutier.

Amendă 150 lei pentru pietonii care traversează strada folosind telefonul şi limită de 30km/h pentru biciclişti - Modificări la Codul rutier
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    15 Apr 2021   •   13:59

Noile măsuri apar în Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne.

Proiect: 145 lei amendă, pentru pietonii care folosesc telefonul când traversează

"Pietonul desfăşoară o activitate de natură a-i distrage atenţia, precum folosirea telefonului mobil. 

Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbeşte sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicaţii de ghidare precum hărţi (distragere vizuală), influenţează capacitatea de atenţie a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public", se arată în document.

Potrivit noilor prevederi, persoanele care nu respectă măsurile riscă o amendă de minimum 145 de lei, dacă plata este realizată în 15 zile calenderistice, mai exact 2-3 puncte amendă.

Bicicliştii, viteza maximă 30 km/h

"Distragerea atenţiei la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuţie telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenţia se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conştientiza locul efectiv de traversare", motivează MAI în Nota de fundamentare.

În ce-i priveşte pe biciclişti, Ministerul de Interne vrea să impună o limită de viteză de 30 km/h. "Se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 km/h", se mai arată în proiect.
 

×
Subiecte în articol: codul rutier telefon amenda pietoni biciclisti
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close